Kvaliteten i hemtjänsten måste förbättras

Marks kommun har gott om rödmarkeringar i Koladas rapport. Låt oss få bort dem i årets mätningar, skriver representanter för PRO, SPF och SKPF.

ANNONS
|

”Det finns tre grader av lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik” enligt ett välbekant talesätt.

Nyligen publicerade Marks kommun en populärversion av sin årsredovisning.. Där står att läsa i en särskild ruta ”90 procent Nöjda vårdtagare med hemtjänst i Mark, i riket 86 procent”.

Det är verkligen glädjande läsning och ger hemtjänstpersonalen välförtjänt uppskattning för deras dagliga pusslande med att få tiden att räcka till för att ta väl hand om de äldre.

Men alla läsare vet nog också att om man vid skolluncher serverade till exempel cheeseburgers och originalsötad Cola, skulle man få ett oerhört högt betyg av användargruppen - och alla kostexperter skulle gå i taket. Och lite så är det med hemtjänst också.

Det som oroar oss i den citerade rapporten (från företaget Kolada, 2022) handlar om andra saker, nämligen

• Under studerad 14-dagarsperiod hade hemtjänstanvändaren i Mark genomsnittligt kontakt med 18 olika personer. Under de senaste åtta åren har Mark varje år legat högre än riksgenomsnittet.

• Inom åldersgruppen +75 år fick i Marks Kommun 13,4 procent dagligen läkemedel som är olämpliga för denna åldersgrupp. Riksgenomsnittet är 8,4 procent. Detta gav vår kommun rangordningssiffran 280 av landets 290 kommuner!

• Inom samma åldersgrupp, +75 år, fick 28,7 procent dagligen 10 eller flera läkemedel utdelade till sig. Chockerande nog på nivå med riksgenomsnittet! Marks rangordning 116 av 290 kommuner.

Vi utmanar kommunledning, kommunpolitiker och verksamhetsansvariga att om ett år kunna återrapportera:

• Att antalet kontaktpersoner för hemtjänstanvändare i Marks kommun ligger under riksgenomsnittet.

• Att andelen användare i gruppen +75 som får olämplig medicinering har reducerats till väl under riksgenomsnittet.

• Att andelen användare i gruppen +75 som får 10 eller fler olika mediciner varje dag minskas till väl under 20 procent.

Detta är tre mål som samtliga är konkreta, uppnåeliga och uppföljningsbara. Som verksamhetsmål skall vara.

Marks kommun har gott om rödmarkeringar i Koladas rapport. Låt oss få bort dem i årets mätningar!

Lars Billström och Gunilla Pacsay

För medlemmarna i Kommunala Pensionärsrådet från PRO, SPF Seniorerna och SKPF.