118 miljoner i överskott för Marks kommun

Marks kommun redovisar ett plusresultat för 2022.
– Vi känner oss väldigt nöjda med det här, säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S).

ANNONS
LocationMark|
|

Under tisdagsmorgonen anordnades en pressträff där kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) tillsammans med Lena Ferm Hansson (C) presenterade resultatet för 2022.

Kommunen redovisar ett plusresultat på 118 miljoner kronor, vilket är betydligt bättre än man trodde.

– Det budgeterade överskottet var drygt 35 miljoner kronor, men sedan under 2022 fick vi mycket mer statsbidrag och skatteintäkterna blev högre än budgeterat, säger Lena Ferm Hansson (C).

Kommunen fick del av 65 miljoner kronor i skatteintäkter som man inte räknat med. Om man lägger till resultatet för de kommunala bolagen blir överskottet 140 miljoner kronor.

– Vi känner oss väldigt nöjda med det här. Delvis gick vi in i valåret med en bra budget som också föll väl ut och som gav oss förnyat förtroende vilket vi kan se i backspegeln, säger Ulf Dahlberg (S).

Vill slippa låna pengar till investeringar

Och pengarna kommer behövas, enligt politikerna. Båda pekar på en rad investeringar som ligger i den nära framtiden. Däribland förskoleplaner i Skene, Hyssna och Björketorp.

– Det finns stora behov av att förbättra skolor och förskolor, säger Lena Ferm Hansson (C).

Kommunen har sedan tidigare fattat beslut om att investera med så mycket egna pengar som möjligt, snarare än att låna pengar.

– Det vi tycker är positivt är att det så väl behövs, när vi bygger en ny skola i Skene. Då slipper vi låna pengar för den investeringen, säger Ulf Dahlberg (S).

Ulf Dahlberg (S) och Lena Ferm Hansson (C)
Ulf Dahlberg (S) och Lena Ferm Hansson (C) Bild: Gustaf Hallin

De pekar på en rad saker som gjordes under föregående år. Bland annat anställdes en destinationsutvecklare, och socialnämnden fick nio miljoner kronor extra för ett utökat familjestöd.

– Vi tror att vi gör rätt satsningar för kommuninvånarna, att vi gör rätt satsningar för att effektivisera kommunens verksamhet, och att vi gör bra satsningar för att öka attraktionen för Marks kommun, säger Ulf Dahlberg (S).

Nytt för i år är att man kommer att fatta beslut om budgeten redan i juni. Vanligtvis brukar det ske senare under hösten.

Anledningen till att man vill tidigarelägga beslutet är för att ge förvaltningar och nämnder mer tid att förbereda sig inför det kommande året.

– Man har kommit in på halva året innan man hinner genomföra. Nu blir det längre tid för förvaltningarna att förbereda sig. Nämnder ska fatta beslut om nämndplan och förvaltningarna ska besluta om verksamhetsplaner. Det får man tid att göra under hösten.

Oppositionsrådet Tomas Ekberg (M): ”De här pengarna kommer ta slut väldigt fort”

Ulf Dahlberg (S) fyller i:

– Vi hoppas att förvaltningen ska få en rejäl chans att genomföra det som politiken beslutat, säger han.

Oppositionsrådet Tomas Ekberg (M) är glad över det positiva resultatet, men menar att det beror till stor del på coronaeffekter och statsbidrag.

– Jag är däremot mer orolig för årsberättelsen 2023. Det som är skillnad 2023 är att vi har en kostnadsökning vi inte sett effekten av, säger han och syftar på att intäkterna ökade med drygt tre procent samtidigt som kostnaderna ökade med drygt fyra procent under fjolåret.

– De här pengarna kommer att ta slut väldigt fort. Det blir svårt att få ihop allt Bästa Mark vill bygga.

Han vill samtidigt poängtera att kommunen har en god ekonomi jämfört med många andra kommuner.

– Det är fantastiskt bra, men det kommer ätas upp.

Tomas Ekberg (M).
Tomas Ekberg (M). Bild: Ola Pilhem

LÄS MER:Beslutet: Läkarintyg ger rabatt på badhuset Kaskad

LÄS MER:Störningar i trygghetslarm

LÄS MER:Måste gå en mil till och från skolan – får inget busskort