En personal på ett boende i Marks kommun attackerades med en mattkniv, nu kommer domen.
En personal på ett boende i Marks kommun attackerades med en mattkniv, nu kommer domen. Bild: Borås tingsrätt

29-åring döms för knivattack på boende

En anställd som arbetar på ett psykiatriboende i Marks kommun attackerades av en av de intagna med en mattkniv. Åklagaren yrkade på att gärningsmannen skulle dömas för dråpförsök men Borås tingsrätt väljer att döma mannen för grov misshandel.

ANNONS
|

Det var 29 oktober förra året som en 29-årig man från Göteborg gick till attack mot en person som arbetar på boendet i samband med en konflikt.

Enligt förundersökningsprotokollet så sa mannen "Du ska dö, du ska dö" innan han gick till attack med en mattkniv. Gärningsmannen hotade även brottsoffret verbalt på annat sätt.

Brottsoffret försökte värja sig men fick ta emot knivhugg riktade mot överkroppen. Några av huggen riktades mot halsen. Efter en stunds kamp kunde brottsoffret övermanna 29-åringen. Totalt pågick attacken under ett par minuter.

Nära halskärl

Skadorna stannade vid mindre långa men ytliga sår på halsen och handen men enligt polisutredningen så kunde det ha slutat betydligt värre. Knivbladet var delvis avbrutet så att bara ena sidan av kniven var vass. I rättsintyget framgår det att skadorna på halsen var nära de stora halskärlen och en längre kniv hade kunnat skada halspulsådern.”

Nu klarade sig brottsoffret med icke-livshotande skador som inte väntas ge några bestående fysiska men.

Gärningsmannen har varken förnekat eller erkänt gärningarna. Han säger att han inte har några klara minnesbilder av händelseförloppet. I samband med rättegången berättade han att han hörde röster och att han var psykotisk vid tillfället.

Tingsrättens bedömning

Det fanns flera anställda på plats vid händelsen och en kollega vittnade om händelseförloppet i samband med förhör och rättegång.

Borås tingsrätt gör bedömningen att gärningsmannen inte hade för avsikt att döda och därför döms han istället för grov misshandel.

I den rättspsykiatriska bedömning som gjordes i samband med rättegången framgår det att 29-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningen. Därför döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala skadestånd med 80 000 kronor till brottsoffret.

Kammaråklagare Andrea Andersson har inte tagit del av domen när Mark-Posten kontaktar henne och vill därför inte kommentera domen.

LÄS MER:Markbo döms till två års fängelse i narkotikahärva

LÄS MER:Markbo riskerar att dömas till sju års fängelse

LÄS MER:Högsta domstolen tar inte upp våldtäktsdom på nytt