5 583 personer inskrivna till värnplikt – så här många kommer från Mark

Under sommaren startade utbildningarna för årets kull värnpliktiga. De ska under 11 månader ta sig igenom den prövning som det innebär att vara värnpliktig.

ANNONS
|

Den 2 mars 2017 beslutade dåvarande regering att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med tillhörande värnplikt, med förändringen att lagen om totalförsvarsplikt görs könsneutral och att skyldigheten gäller lika för både kvinnor och män. Målet är att rusta upp den svenska försvarsförmågan.

”Vi mönstrar ungefär 16 000 personer”

Mark-Posten har pratat med Per Andersen Helseth på plikt- och prövningsverket om dagens värnpliktiga. Han berättar att merparten av de 5 583 värnpliktiga i årets kull valdes ut från cirka 106 000 ungdomar födda 2003.

– De värnpliktiga har varit hos oss och genomfört psykologiska och fysiska tester och bedömningar, och de som sedan skrivs in anses av oss vara friska och kapabla att genomföra värnplikten, säger han.

 Per Andersen Helseth, kommunikatör på plikt- och prövningsverket.
Per Andersen Helseth, kommunikatör på plikt- och prövningsverket. Bild: Anders Ylander

Per Andersen Helseth berättar att det är en lång och stor process att välja de värnpliktiga. Urvalet av årskullen -03 började under vintern 2021 och det började med att de över 106 000 så kallade årskullspliktiga fyller i mönstringsunderlaget och utifrån den gjordes det första urvalet till mönstringen där.

– Vi mönstrade ungefär 16 000 personer födda 2003, utifrån resultatet på det första mönstringsunderlaget, av dem väljs sedan de ut som går vidare till värnplikten. Vi brukar säga att vi behöver mönstra ungefär tre och en halv person för att tillsätta en befattning.

Så många värnpliktiga kommer från Mark

Antal årskullspliktiga födda 2003

Män: 10

Kvinnor: 3

Antal värnpliktiga med egen ansökan:

Män: 2

Kvinnor: 1

Totalt antal värnpliktiga: 16

Vem är den typiske värnpliktige?

– Det finns ingen typisk värnpliktig. Försvarsmakten har över 300 olika befattningar med olika krav på vad som krävs och därför går det inte att säga generellt vem en värnpliktig är. Vissa befattningar är mer fysiskt krävande medan i andra är det andra kvaliteter som eftersöks.

Han berättar även om att trots att man klarat alla tester så är det ändå inte självklart att man skrivs in till en grundutbildning med värnplikt.

– Det kan vara konkurrens om platser. Säg att fem personer passar bra till en befattning men att det bara finns tre platser, då väljs de mest lämpade ut. De andra blir reserver eller skrivs in till en annan befattning.

Finns två vägar till värnplikten

De allra flesta av de värnpliktiga är årskullspliktiga som blir kallade till mönstring med stöd av lagen om totalförsvarsplikt, men för den som är intresserad av att göra värnplikten finns det även möjlighet att göra en egen ansökan.

– De allra flesta är årskullspliktiga, ungefär 84 procent. Men det finns alltid de som söker på eget bevåg, men det är alltid de som är bäst lämpade som väljs ut, säger Per Andersen Helseth.

LÄS MER:Krismöte om läget på förvaltningen

LÄS MER:Nu är årets gran på plats

LÄS MER:Bil började brinna under färd i Kinna