Älekullabonden ska samla matproducenterna i Trivselbygden

Genom att samarbeta ska de småskaliga matproducenterna i Trivselbygden få lättare att nå ut. Det hoppas i alla fall Anders Wilkes i Älekulla.
– Jag vill att vi blir en leverantör av bra mat till invånarna, säger han.

ANNONS

Anders Wilkes är grönsaksbonden som bytte livet som kontorsråtta till mangold och sedan i somras kor. Mark-Posten har tidigare rapporterat om hur det gick för hans kviga som rymde i våras.

Han har ankor och får på gården men hans stora business är grönsaker som han med stort engagemang odlar på gården i Älekulla. Den som besöker Reko-ringen, där man via sociala medier kan boka produkter från lokala producenter, känner möjligen igen honom från parkeringen utanför Mat i Mark i Skene.

Ska organisera odlarna i Trivselbygden

Nu har han fått ett uppdrag från Trivab att organisera matproducenterna i Trivselbygden.

– Jag tror att det kan bli riktigt bra samarbeten. Jag har försökt få till något sådant här innan men i egen regi, nu är det under ett paraply med organisationer som representerar en hel bygd, säger Anders Wilkes.

Trivselbygden kallas elva orter i gränsområdet mellan Mark, Svenljunga och Falkenberg. Älekulla är en av dem. Trivab är ett näringslivssamarbete initierad av Mjöbäcks Sparbank mellan företag i orten och ska kunna agera bollplank och underlätta kommunikationen på bygden. Christer Everås är ordförande i Trivab.

– Vi hade en jord- och skogsdag i mitten av september. Då hade vi också en matmarknad men då visade det sig att vi inte hade riktigt koll på vilka som höll på med det här, säger Christer Everås.

Ska lättare kunna nå kunder

Anders Wilkes fick uppdraget att göra en översyn i bygden. Syftet för honom är bland annat att matproducenterna i området lättare ska kunna nå ut till kunder.

– Ibland får jag förfrågningar som jag inte kan möta upp. Jag kanske fått en beställning på olika saker men klarar inte att leverera potatisen. Då kan jag se till att en lokal producent plockar fram 50 kilo potatis.

På det sättet ska man alltså kunna fördela de lokala förmågorna men också tipsa varandra. När Anders Wilkes väl satt ihop en grupp producenter vill han ta fram idéer och diskutera vilka behov som finns.

– Jag har jobbat i några år och har byggt upp en kundkrets, om någon är ny och i startgroparna kan den slippa börja på ruta ett och åka lite snålskjuts på oss som hållit på längre, säger han.

Vill skapa saluhall

Han menar att tillgängligheten är en akilleshäl. Folk är vana att kunna gå in på ett ställe och köpa allting där.

– Vi kanske kan hitta ett samarbete kring en marknadsplats eller saluhall med gemensamma öppettider så att när kunderna kommer finns det alltid att köpa, säger han.

Än så länge är projektet i sin linda men han hoppas att det kan leda till ett sätt att få människor att lättare hitta sina lokala producenter av mat.

– Jag hoppas verkligen att folk blir peppade, säger Anders Wilkes.

LÄS MER:Här samlas Reko-ringen i Kinna - mat direkt från gården

LÄS MER:Pizzafest när lokala pizzerian bjöd äldreboendet i Torestorp

LÄS MER:Odla dahlior som i Älekulla – experternas planteringstips