Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Arvid Adrell

All tågtrafik på Viskadalsbanan ställs in på grund av oväder

Ett rejält oväder drar in över Sverige till helgen, något som påverkar tågtrafiken. Viskadalsbanan mellan Varberg och Borås håller stängt från fredag 16.30.

ANNONS
|

Vädrets makter är inte med oss i helgen. Det ska blåsa rejält – över 20 sekundmeter i vindbyarna, samtidigt som kraftigt regnväder väntas. I samband med detta har SMHI gått ut med en gul varning om vind som ligger från lunchtid på lördag fram till söndag morgon.

Nu har Trafikverket beslutat att stänga av tågtrafiken på de sträckor i södra Sverige som inte är trädsäkrade. När marken blir blöt ökar risken för att träd fälls av den kraftiga vinden och lägger sig på tågspåren.

Så länge stoppas tågen: ”Kan skapa bekymmer”

En av de berörda sträckorna är den mellan Varberg och Borås som stängs redan under fredag eftermiddag. Därmed ställer man in alla tåg som i vanliga fall passerar de sju stationer som finns i Marks kommun längs Viskadalsbanan.

Stoppet gäller till och med klockan 12 på söndag.

– Vi väljer att göra såhär för att undvika att det inträffar olyckor eller att tåg blir stående med passagerare ute på spåren. Vi förstår att det kan skapa bekymmer för de som planerat att resan men säkerheten går alltid först, säger Ola Malmberg, chef för underhåll på järnväg i region Syd på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Det finns även en risk att vägnätet kan komma att drabbas av busvädret.

– Som trafikant är det viktigt att vara uppmärksam och anpassa sitt körsätt eftersom hinder, som nedblåsta träd, hastigt kan dyka upp på vägen. Det gäller framför allt det mindre vägnätet, säger Ola Malmberg.

LÄS MER:Fler avgångar mellan Kinna och Göteborg – här är Västtrafiks plan

LÄS MER:Trafikverket häver kontrakt värt 800 miljoner

LÄS MER:Räddningsledare kritiserar Trafikverket efter tågkollisionen