Andersson (S) om SD:s vändning: ”Jättebra om de har kovänt”

Mark-Posten har tidigare rapporterat om att människor med HBTQI-tillhörighet känner sig otrygga i Marks kommun. Håkan Andersson (S) blev förvånad och positivt överraskad över Glenn Glansins uttalande om att tillåta Prideflaggor.

ANNONS
|

När Mark-Posten tidigare rapporterade om att HBTQI-personer inom kommunen känner sig osäkra och rädda för att vara offentliga med sin läggning, reagerade SD-politikern Glenn Glansin starkt.

Sverigedemokraten beskrev att han inte kunnat ana att situationen var så allvarlig. Partiets lokala ordförande förklarade också att partiet inte hade något emot Prideflaggan, ifall det skulle hjälpa de utsatta.

– Om det skulle hjälpa, att de känner sig mindre hotade, så skulle jag kunna tänka mig att flagga varje dag i veckan. Hela tiden, sade Glenn Glansin till Mark-Posten i förra veckan.

Uttalandet möttes av förvåning inte minst hos Håkan Andersson (S) som i sin tur blev förbryllad över hur en SD-politiker kunde göra ett uttalande som gick emot den egna partilinjen.

– Det är en rejäl kovändning. Jag är tveksam till att det är partiets uppfattning när de motionerar i riksdagen för att få bort denna typ av flaggor, säger Håkan Andersson (S).

Håller med

Andersson tycker dock att om det skulle vara så att Sverigedemokraterna håller med om Glansins uttalande, så är det positiva nyheter för kommunen.

– Om de gör en kovändning och helt plötsligt tycker det är okej så är det jättebra och avviker från vad de tyckt tidigare och i andra kommuner.

Andersson ser också allvarligt på situationen som beskrivits i Mark-Posten och är inne på samma spår som Glenn Glansin. Är det så att det skulle hjälpa människor att bli mer säkra och våga vara öppna med sin identitet så är mer permanent Prideflaggning också ett steg de vill ta. Och en process som redan är påbörjad.

– Jag har varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) och vi ska se hur vi ska gå vidare. Om vi ska göra ett initiativärende eller hur vi ska göra, det får vi diskutera vidare med Centerpartiet som vi styr ihop med, säger Andersson.

LÄS MER:Så är det att vara HBTQI i Marks kommun

LÄS MER:Håkan S kommenterar SD-utspel om Pride

LÄS MER:SD i Mark öppnar för Pridetåg och regnbågsflagga