Bristande underhåll av byggnader i Marks kommun – blir dyrt för skattebetalarna

Skolor och kommunala byggnader som inte underhålls i Marks kommun förfaller och måste i vissa fall ersättas med nya. Det rör sig om bland annat skolor och förskolor. I slutändan blir det skattebetalarna som får betala.
– Hur svårt hade det varit att se till att kitta i fönstren och måla lite grann, undrar Tomas Johansson (M), tidigare kommunstyrelseordförande i Marks kommun.

ANNONS
|

Tomas Johansson är inte nådig i sin kritik av hur kommunen sköter underhållet av sina kommunala byggnader. Han lägger tonvikten vid skötseln av skolor och förskolor:

– Jag ser det som ett läckande såll. Det rinner ju ut resurser. Skattebetalarnas pengar försvinner på grund av att vi inte gör de grundläggande underhållen, säger han upprört.

Även om hans kritik gäller det S-ledda styret i kommunen, som tog över efter valet 2018, kan han inte frånta sitt eget partis och den M-ledda alliansens ansvar för den rådande situationen. Johansson själv har även ett ansvar för bristande underhåll av kommunala byggnader.

– Det här är ett stort gemensamt ansvar. Det kan jag inte säga annat om. På något sätt har det blivit en verklighet där man inte har underhållit de kommunala byggnaderna, medger han.

Panikåtgärder blir dyrt för kommunen

Risken med att inte underhålla fastigheter regelbundet är att skador och förslitningen på dessa blir värre ju längre de väntar. Johansson menar att det till slut leder till vad han betecknar som ”panikåtgärder”. Det kan i vissa fall resultera i att en byggnad måste rivas och ersättas med en ny byggnad. Ett sådant exempel var Lyckeskolan i Kinna som drabbats av så stora fuktskador att den bara några dagar före skolstarten i augusti 2016 fick stängas och eleverna i sjunde och åttonde klass flyttades över till andra lokaler. En ny skola fick uppföras och den invigdes först sex år senare.

Alldeles nedanför Sätila kyrka, bakom kyrkogården, ligger ett stort gråvitt tvåvåningshus klätt i eternit. Det ser ut som en stor villa, eller flerfamiljshus från 20–30-talet. Fasaden är sliten och grådaskig. Fönsterkarmarna är omålade och kittet uttorkat. Men allt kontrasteras av en prunkande grönska, fruktträd och blommor. Och en lekpark som inbjuder till lekar och barnskratt. Det är Sätila förskola. Johansson går före och visar fastigheten och den stora trädgården.

– Hur kommer det sig att man låter hus fullständigt förfalla bara för att man eventuellt någon gång framöver ska ersätta eller bygga om eller bygga nytt, frågar han sig.

Johansson fortsätter rundturen och pekar på olika typer av brister. Det fattas färg här, det är springor i fönstren, många ytor som är omålade, nockpannor som saknas. Tecken på allmänt bristande underhåll. Han ruskar bekymrat på huvudet:

– Okej, att man kanske inte gör de här jättestora åtgärderna och byter tak eller någonting på ett hus som man ska riva, för det hade ju varit slöseri det också. Men hur svårt hade det varit att se till att kitta i fönstren och måla lite grann?

Budgeten bättre i nuläget enligt Socialdemokraterna

Bo Petterson (S), ordförande i teknik och servicenämnden, förklarar att eftersom det fattats ett beslut att riva Sätila förskola och att bygga en ny har man dragit in på underhållet i väntan på alla nödvändiga tillstånd för att påbörja rivningen.

Pettersson medger att underhållsbudgeten inte är tillräcklig och har så varit under de 20 år han varit engagerad politiskt i Marks kommun. Men han tycker att det ser bättre ut i nuläget.

– Sen efter många års slit så fick vi upp den i 120 kronor per kvadratmeter. Och nu under de innevarande och förra mandatperioden har vi jobbat på att få upp den ytterligare. Jag tror vi ligger på 140 idag medan branschrekommendationen för den här typen av lokaler är 160 kronor per kvadratmeter.

Men han lägger skulden på sina föregångare och hävdar att de ”med vett och vilja har lagt pengarna på annat än underhåll.”

När Bo Pettersson tar del av den kritik som riktats av en förälder mot Hyssna förskola blir det tyst ett tag i telefonen innan han svarar:

– Det som är rena säkerhetsrisker, det kommer jag se till att man åtgärdar omgående. Sånt får bara inte förekomma, säger han med skärpa.

Partikamraten Ulf Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Marks kommun, bemöter kritiken angående bristande underhåll och förklarar att det vikts en summa i årets budget för detta:

– Vi har tillfört 10 miljoner i investeringsbudget för underhåll. Och då är det ju inte främst målning och sånt där, utan då är det byte av uttjänat material och sånt som vi har budgeterat, förklarar han per telefon.

Han håller med Tomas Johansson om att det är en dålig strategi att inte underhålla kommunala byggnader:

– Det kostar mer pengar än att ha ett regelbundet underhåll. Och det ger ibland då sämre verksamhet och kanske mer riskfylld verksamhet, säger Ulf Dahlberg.

LÄS MER:Här är topp fem dyraste husköpen under juli i Marks kommun

LÄS MER:Patrik Isaksson om låtarna till sönerna, sin kunskap om Mark och om spelningen i Kinna

LÄS MER:Är det Marks Bostads AB eller Marks kommun som bestämmer?