Byggeleverna lär sig gamla tekniker med nytt uthus

Det gamla dasset vid Korsås Augustas stuga var i uselt skick och fick rivas. Det nya uthuset byggs av elever vid byggprogrammet vid Marks gymnasium.
– Det ska bli skitkul tycker jag, säger Ronja Lindqvist.

ANNONS

Ute på asfaltsplanen vid Marks gymnasium, bredvid två färdigställda attefallshus, står ett träskelett som än så länge inte ser mycket ut för världen. Men snart ska det se ut som ett 200 år gammalt uthus.

– Det som är speciellt är att det ska se ut som från 1800-talet. Vi tar sådana här uppdrag för att de är pedagogiskt riktiga men vi lovar aldrig att något blir färdigt i tid utan det är bara för att ungdomarna ska få en chans att lära sig mer, säger Jesper Lindholm.

Jesper Lindholm är lärare och programansvarig för Bygg- och anläggningsprogrammet vid Marks gymnasium. Det är eleverna i årskurs två som efter att ha gjort klart sina Attefallshus behövde något annat att sätta tänderna i.

– Det här blir ett roligt projekt för dem. Men det handlar inte om att vi jobbar gratis för vem som helst, vi väljer projekt som ger oss det vi vill ha ut av det, säger han.

Tidigare har de gjort en kiosk till Torestorps IF och även friggebodar till privatpersoner. Projekten väljs ut efter vad eleverna behöver öva på och i fallet med uthuset är det Hyssna hembygdsförening som står för materialkostnaderna.

Använder handverktyg

Eleverna har varit med och sågat virket själva på gammalt vis och panelen ska byggas med okantade brädor. Barken tas bort med bandkniv, en kniv med två handtag, och eleverna får testa på att använda flera handverktyg.

– Vi har använt yxa väldigt mycket när vi lade golvet. De brädorna är inte raka så vi får karva ganska mycket, säger Mattis Rodén, elev i årskurs två.

– Jag är taggad på att lägga taket, det är 1700 träspån vi ska lägga. Det lär ta tid men det ska bli skitkul tycker jag, säger Ronja Lindqvist, också hon elev.

Förutom att brädorna är okantade används obehandlad spik som efterliknar handsmidda och panelen ska strykas med järnvitriol som får färgen att gråna med tiden. Allt för att få till det genuina utseendet. En kunskap som efterfrågas mer än man kanske tror.

– Inte vad gäller nybyggen kanske men det finns ju restaureringar. Under taket på många äldre hus ligger det spåntak till exempel, säger Jesper Lindholm.

Gamla dasset var dassigt

Samarbetet startade egentligen för ett par år sedan när ett vindskydd av timmer skulle byggas längs Hyssnaleden.

– Jag hade hört talas om Jesper och att han hade byggt Ostindiefararen, säger Ulf Arnell, ordförande i Hyssna Hembygdsförening.

När hembygdsföreningen skulle bygga ut det gamla dasset visade det sig vara i så dåligt skick att det måste rivas. Bara grunden gick att använda.

– Vi behövde ha ett lite större förråd där vi kan låsa in trädgårdsgrejor och redskap. Vi försöker göra det till en trevlig plats att stanna till och ta en fika på. Baksidan blir också ett litet öppet förråd där vi kommer kunna ha hässjor, säger han.

Bredvid stugan finns en slåtteräng som ska slås med lie.

– Det är trevligt att kunna ha det här samarbetet, eleverna får göra det som det gjordes förr och uthuset kommer smälta in i den gamla miljön. Det är lite nytta på det viset, säger Ulf Arnell.

Misstag välkomnas

Än så länge är stommen bara påbörjad och eftersom allt ska räknas i tum som förr i tiden är det upplagt för misstag. Något Mattis Rodén har känt på när han och några klasskompisar byggde Attefallshusen.

– Bakväggen var lite för hög för vi kollade på fel ritning, så jag och två andra fick klättra upp i ösregn och kapa ner, säger han.

Även Ronja Lindqvist har missat vid något tillfälle.

– Det var med glaspartiet där, det satt så att det felade på flera centimeter, säger hon.

Men misstag är något som välkomnas av Jesper Lindholm.

– Vi vill att de ska göra fel för vi vill att de ska få erfarenheter. Ju fler fel ni gör ju mer lär ni er och är bättre när ni kommer ut i arbetslivet, säger han till sina elever.

Tanken är att uthuset ska vara klart till sommaren.

– Det är ganska svårt att förutse, det är många moment som vi lär oss. Vi ska försöka hinna innan terminens slut, sedan kanske vi inte hinner lägga hela taket men förhoppningsvis, säger Matti Rodén.

LÄS MER:Birgitta Bergin har sålt över en halv miljon böcker – besöker Kinna stadsbibliotek

LÄS MER:Fabriken i Kinnahult skulle bli bostäder – inget har hänt på sex år

LÄS MER:Marks taekwondoklubb satsar på tävlingar – alla ska kunna vara med