Caroline Olsson tar över Danskompaniet i Skene

Sedan 1980-talet har generationer lärt sig dansa på Danskompaniet i Skene. Fler ska det bli för nu tar dansläraren Caroline Olsson över.
– Detta är det roligaste jag vet, säger hon.

ANNONS
LocationSkene|

Många är de som lärt sig dansa på vad man får kalla för institutionen i Skene. Namnet har ändrats genom åren men den dansskola som Marianne Bengtsson startade för mer än 40 år sedan har levt vidare och tusentals har vid det här laget dansat i lokalerna vägg i vägg med Kulturhuset.

Efter Marianne Bengtsson tog hennes dotter över, hon lämnade i sin tur över till Catrin Wendt år 2011. Hon och Carolina Olsson tar emot Mark-Posten runt ett av borden på översta våningen i Marks dansförening Danskompaniets lokaler.

– Efter mer än tio år är det alltid bra med något nytt, en frisk fläkt som har nya idéer. Hon kommer fixa detta galant, säger Catrin Wendt och vänder sig mot Caroline Olsson.

– Egentligen har jag redan tagit över men det riktiga skiftet sker nu efter den här terminen, berättar Caroline Olsson.

Båda två har varit med sedan start

De började båda två på dansskolan i Skene när den startades upp. Caroline Olsson var då tre år, Catrin Wendt var 13. Som så många andra ungdomar i verksamheten blev Caroline Olsson själv lärare i unga år för ännu yngre elever.

– De elever som varit här och dansat mycket blir ofta lärare för de yngre barnen. Det finns ett väldigt engagemang, det är därför det går att driva såpass lätt, förklarar Caroline Olsson.

Vid det här laget tar hon emot andra generationens dansare.

– Barn kan komma fram och säga ’du har haft min mamma med’, fortsätter hon och skrattar.

Ska drivas som ideell förening

Något annat som är nytt är själva driftsformen. Catrin Wendt har drivit dansskolan som ett aktiebolag med en stödförening vid sidan av. Detta har dock inneburit att det varit svårt att söka vissa föreningsbidrag och liknande. Med Caroline Olsson blir nu Danskompaniet en ideell förening.

Cirka 400 elever är aktiva just nu och de kommer från hela kommunen och bortom, vissa åker hit från Hällingsjö och Svenljunga. Hela veckan utom fredagar sjuder det av aktivitet i de två danssalarna i suterrängvåningen.

De minsta kan börja det år de fyller tre år och någon övre åldersgräns finns inte. Men de hymlar inte med att den absoluta merparten av eleverna är tjejer.

– Men vi har faktiskt några killar i barngrupperna, säger Caroline Olsson.

Danskompaniet har varit starten på mångas danskarriär

Catrin Wendt, som har flyttat till Varberg, är inte helt säker på vad framtiden ska bära med sig för egen del.

– Jag har gjort så många olika saker så nu måste jag kanske göra något annat igen. Jag har jobbat på kontor, varit undersköterska och drivit eget. Jag vet inte men jag tänker att det väl löser sig, förklarar Catrin Wendt och ser inte speciellt orolig ut.

En hel del storheter har skolats på Danskompaniet.

Andrea Ulvenstål är aktuell i Cabaret på Helsingborgs Stadsteater, Mimi Werner är låtskrivare och musikalartist som deltagit i Melodifestivalen, Patrick Bragdell är dansare och skådespelare, mest aktiv i Malmö. För att bara nämna några.

– Det är ganska många som söker Balettakademien som gått här, säger Catrin Wendt.

Årets stora händelse närmar sig

Två helger i rad nu är det dags för årets höjdpunkt. De stora föreställningarna då samtliga av dansskolans elever har möjlighet att visa upp vad de lärt sig och förberedelserna är i full gång.

– Det är mycket logistik och jobb bakom, det är 26 nummer som ska klaffa, berättar Caroline Olsson.

Men det är det värt.

– Alla är så glada, det är nästan aldrig någon som är ledsen. De tar väldigt bra hand om varandra, säger Catrin Wendt.

Men någon ytterligare uppmärksamhet kring föreställningarna från Mark-Posten behöver de inte. De är slutsålda sedan länge.

Vad är det som har fått dig att hålla på med det här så länge?

– Hade du varit här på föreställningen hade du förstått. Att se barnen uppe på scenen med professionellt ljus och sina fina kläder. Detta är det roligaste jag vet, säger Caroline Olsson.

LÄS MER:Kommundansarnas första framträdande i Mark – förskolan var med

LÄS MER:Isabella,15, har siktet inställt på att bli prima ballerina

LÄS MER:Punktenhusets nya ägare hoppas på kafé och solceller