De fick jobbet som hästskötare på Astrid Lindgrens värld

Amanda Hallberg och Emilia Roadway blev vänner i stallet när de var sju. Nu ska de snart iväg till sin andra sommar på drömjobbet.
– Det händer roliga saker hela tiden, säger Emilia Roadway.

ANNONS
|

– Många bajshistorier har vi, säger Amanda Hallberg i köket i sitt barndomshem i Kinna.

– När Tengil skulle rida in i Stridens dag med sin status liksom, så stannar hästen mitt i och bajsar. Statusfall deluxe, säger Emilia Roadway och skrattar.

De är barndomsvänner och har ridit tillsammans i många år på Marks ridklubb. Förra året fick de också båda två åka till Vimmerby och ta hand om djuren på Astrid Lindgrens värld.

Sökte jobbet tillsammans

– Min lillebror är en fantast av nöjesparker generellt och framförallt Astrid Lindgrens värld. Det var han som kollade efter jobb efter studenten och såg att de sökte hästskötare, säger Amanda Hallberg.

Hon sökte och tipsade samtidigt Emilia Roadway om jobbet.

– Vi fick komma på intervju en vecka innan jul. Då fick man också göra ett ridtest för att de skulle se att man faktiskt kunde hantera en häst, säger Emilia Roadway.

– Vi sa att om vi får något mejl så öppnar vi det tillsammans.

Redan samma kväll plingade det till i inkorgen och Emilia Roadway ringde till Amanda Hallberg.

Bodde med skådespelare

– Det var jätteroligt. Jobba med hästar på sommaren i en sagomiljö, det låter ju bara härligt, det vill man göra, säger Amanda Hallberg.

– Men vi var jättespända när vi skulle dit, vi kände bara varandra och vi hade ingen aning om vilka vi skulle jobba med.

Amanda Hallberg har varit på Astrid Lindgrens värld flera gånger med familjen. Då har hon också noterat att någon måste ju ha som jobb att ta hand om alla djur. Nu är hon en av dem.

– Vi flyttade dit i slutet av mars och bodde i en villa med skådespelare, det var jättekul, säger Emilia Roadway.

– De var intresserade av vårt jobb och vi av deras. Vi hade mycket att prata om för att vi jobbade på samma ställe även om det inte var på samma avdelning, säger Amanda Hallberg.

Ingen visste att grisen var dräktig

Förra sommaren skulle två nya grisar flytta in i Katthult, området där man får träffa Emil, Ida, Krösa-Maja och resten av gänget. Det ingen visste var att en av dem var dräktig.

– En kollega skrev i vår chatt att den hade fått kultingar, säger Emilia Roadway.

De som sålde grisarna visste inte heller men det var bara att gilla läget.

– Det var jättefina kultingar som bor där nu, de var jättesöta, säger hon.

– Vi försökte göra så att de skulle bli sociala och umgicks mycket med dem. De är kvar där nu men nu är de väl lika stora som mamman, de växer jättefort, säger Amanda Hallberg.

Har fullt mandat vad gäller djuren

Annars handlar det mycket om att utfodra och ta hand om djuren. Ofta får de ha scenkläder och följa med under föreställningarna. Men om de bedömer att djuren inte mår bra är det de som bestämmer.

– Vi struntar i om soldaterna får gå in istället för att rida, vi prioriterar djuren, säger Emilia Roadway.

Om det till exempel åskar eller är väldigt varmt kan djuren bli oroliga. Då är det bäst för alla om de får ta det lugnt istället.

Emilia Roadway är uppvuxen i Fritsla men trivdes i Vimmerby så bra att hon bestämde sig för att stanna kvar efter att säsongen var över. Nu jobbar hon på skola i Vimmerby.

– Jag trivs jättebra där så jag är bara hemma och hälsar på över sportlovet.

Ska ta hand om Lilla Gubben

Amanda Hallberg jobbar som hästskötare med eget företag, just nu med dressyrhästar i Björketorp. Men den 29 mars ska båda tillbaka till Astrid Lindgrens värld.

– Jag ska vara i Katthult och Lejonhjärta i år igen, säger Emilia Roadway.

– Och jag ska vara i Ronja och Pippi, så det ska bli jätteroligt, säger Amanda Hallberg.

– Så du ska hänga med Lilla Gubben, säger Emilia Roadway.

– Ja, det är den största karaktären i vår värld, säger Amanda Hallberg.

LÄS MER:Hästtävling på is när Jórs islandshästförening bjöd in

LÄS MER:Lagerlokalen i Kinna har blivit golfsimulator

LÄS MER:Fritslamusikern släpper egen musik