Dömd fritidsledare jobbar på friskola – kritik mot rektorn

I ett brev till alla vårdnadshavare på friskolan förklarar rektorn att en anställd nyligen har dömts för hot och ofredande. Nu kritiseras rektorn för att försöka släta över händelserna som den anställde dömts för.
– Det är nästan synd om den anställde, säger en vårdnadshavare.

ANNONS

Tidigare i veckan skrev Mark-Posten och andra media om en fritidsledare som dömts i Borås tingsrätt för att ha ofredat och hotat en elev på en skola i Marks kommun efter att ha fått en snöboll kastad mot sig.

Fritidsledaren, som hade en tidsbegränsad anställning, togs ur tjänst och är inte längre anställd i Marks kommun. Kort efter händelsen, som inträffade i december 2022, var fritidsledaren på anställningsintervju på en friskola i kommunen och fick jobb där istället. Efter domen som blev offentlig i tisdags skickade rektorn för friskolan ut ett brev till alla vårdnadshavare för att förklara hur skolan resonerat. Mark-Posten har tagit del av det mejlet och pratat med en vårdnadshavare som reagerat starkt på budskapet från skolan.

– Min reaktion är ju dels att jag blir orolig, att det jobbar en person som har utsatt barn för hot och ofredande på skolan. Sedan måste jag säga ett det är anmärkningsvärt att någon från skolledningen inte ser ett problem i detta, säger vårdnadshavaren.

Det handlar om hur rektorn uttrycker sig och flera vårdnadshavare ska ha reagerat på samma sätt.

I mejlet står det att skolan vill informera eftersom de förstår att det kan uppstå ryktesspridning bland vårdnadshavare när de får läsa om domen.

I brevet beskriver rektorn situationen och bakgrunden till domen. Rektorn skriver bland annat så här:

”Händelsen ”olaga hot” - handlar om att den vuxne, berättade om sin panikångest för en kollega, och hur det svartnade för ögonen och ångesten tog överhand ”så jag blev så arg att jag kände att jag kunde ha dödat någon”. Meningen var aldrig att barnet skulle höra detta, och efteråt har den vuxne pratat med barnet, förklarat och bett om förlåtelse”.

”Det är den vuxne som är dömd och barnet som är offret”

Vårdnadshavaren reagerar på rektorns sätt att uttrycka sig på.

– Jag upplever att man förringar det som har inträffat och inte verkar förstå allvaret i att personen faktiskt är dömd. Det är som att rektorn inte förstår allvaret, det tycker jag är anmärkningsvärt.

I mejlet skriver rektor också att eleven hade trakasserat andra barn och även fritidsledaren och att det var i det sammanhanget som denne tog tag i barnet och lyfte in barnet i skolan. Tingsrättens bedömning är att detta rörde sig om ett ofredande.

– Det är nästan synd om den anställde. Det är den vuxne som är dömd och det är barnet som är offret, det finns det en juridisk dom på, säger vårdnadshavaren som för övrigt har fullt förtroende för lärarna och tryggheten på skolan.

– Detta är olikt hur jag känner den här skolan.

Efter att ha läst domen blir vårdnadshavaren också orolig för att liknande händelser kan hända igen, det framgår att det finns en risk för återfall i brott på grund av bristande impulskontroll.

– Det borde vara uppenbart för de flesta att det är olämpligt att den här personen arbetar med barn.

Anpassade arbetsuppgifter för att öka tryggheten

Skolledningen har anpassat den anställdes arbetsuppgifter och schema ”så att arbetstagaren ska få en fungerande arbetsmiljö, utan att utsättas för situationer som kan skapa panikångest”, står det i mejlet.

Det framgår också att skolan har vidtagit åtgärder för att skapa en trygg skolgång för barnen.

När Mark-Posten pratar med rektorn så håller hon inte med om att hon försöker förringa tingsrättens dom. Däremot vill hon ge en fördjupad bild av vad som inträffat.

– Jag har läst domen och jag känner också personen ifråga och kan inte anmärka på det jobb den personen har utfört på vår skola. Jag vet hur han har arbetat på vår arbetsplats och det är det enda jag kan säga, säger rektorn.

Hon kände till anklagelserna mot fritidsledaren i samband med anställningsintervjun, som gjordes i nära anslutning till händelsen. Fritidsledaren tog själv upp detta.

– Anställningen gick till på exakt samma sätt som vi alltid gör.

Skolledningen begärde ett utdrag ur belastningsregistret och tog referenser från flera tidigare arbetsgivare. Efter att domen avkunnats valde hon att berätta för vårdnadshavare om vad som hänt.

– Jag tycker det är viktigt att vi är transparenta på en liten arbetsplats.

Förstår du att detta kan skapa oro hos vårdnadshavarna?

– Det skriver jag också i brevet, att jag har förståelse för det.

För övrigt vill hon inte svara på frågor kring vad som nu kommer att hända med den anställde och den oro som vårdnadshavare kan uppleva.

– Jag går inte in på enskilda detaljer kring mina anställda, elever eller föräldrar.

Hur påverkas skolan av domen?

– Utifrån det här får vi ju resonera vidare.

Det framgår att skolan kommer att ha styrelsemöte under kommande vecka för att diskutera frågan.

LÄS MER:Man åtalas för misshandel och hot på skola

LÄS MER:Efter kritiken – nu planerar Montessoriskolan för nedläggning

LÄS MER:Munkedal sätter käppar i hjulet för Strömma naturbrukscentrum