Dyraste renoveringen någonsin för Mark Bostad – husen i Assberg ska få nytt liv

Bostadshusen i Assberg är ungefär femtio år gamla och många av dem är slitna. Nu ska de få en ansiktslyftning så att de klarar minst trettio år till och notan hamnar på minst 300 miljoner kronor. Det är den dyraste renoveringen för Mark Bostad AB i bolagets historia.

ANNONS
|

Pär Brundin på Marks Bostads AB är chockad över det stora intresset. Hans inlägg på Linkedin om renoveringsprojektet har fått över 7 400 visningar.

– Det känns ju jättekul att kunna berätta om en så stor renovering som kommer att sysselsätta många byggnadsarbetare i kommunen, säger han.

Han arbetar som drift- och underhållschef på bostadsbolaget. Att intresset bland branschfolk blivit så stort på sociala medier tror han beror på tajmningen, att det börjar tryta bland uppdragen i byggbranschen. Sedan är det viktigt att göra reklam för ägaren Marks Kommun.

– Jag ser det som att vi satsar i rätt konjunktur. Vi som kommunalt bolag måste visa att vi finns och att vi gör bra saker.

Bra läge på marknaden

Genom att starta ombyggnationen när det är lågkonjunktur så hoppas bostadsbolaget att få ett bättre pris men att de också ska göra samhällsnytta i och med att det kommunägda bolaget är med och skapar ett stort antal arbetstillfällen.

– Det kommer att sysselsätta väldigt mycket folk under lång tid.

Det hela handlar om de tvåplanshus som byggdes vid Assberg i slutet av 1960- och i början av 1970-talet. Några hus är i ett plan och de är byggda så att det bildas en gård mellan huslängorna. Det är totalt 40 hus med 350 lägenheter i olika storlekar. Nu ska husen kvalitetssäkras för framtiden så att de håller i 30 till 40 år till.

De ska dels renoveras och dels få sänkta energikostnader. Det innebär nya tak, isolerade vindar, fönster, dörrar, kök, badrum, ventilation och el.

– Det är ett bamseprojekt, säger Pär Brundin.

Rekordstor affär

När kvarteret Snickaren renoverades så kostade det 200 miljoner kronor, det är den största renoveringen som Marks bostads har gjort. Fram tills nu.

– Det här är ju ofantligt mycket större. Vi vet inte exakt vad det kommer att kosta men vi bedömer att vi behöver lägga mellan 300 och 400 miljoner kronor.

Till att börja med kommer bostadsbolaget att göra en speciell sorts upphandling. Det kallas för ”strategisk partnering” och innebär enkelt uttryckt att kommunen först handlar upp en tjänst från en entreprenör som ansvarar för att skapa en organisation som är skräddarsydd för projektet. Sedan kommer andra byggföretag och hantverkare att ingå i den organisationen och de olika parterna driver projektet ihop för att hitta smarta lösningar och sänka kostnaderna och i förlängningen arbeta för att hyresnivåerna ska påverkas så lite som möjligt.

– Då ska man bevara vissa kök. Vi ska tänka på miljön och återbruka utan att vara dumsnåla.

Pär Brundin hoppas att renoveringen kommer att skapa många arbetstillfällen för små lokala firmor.

– De handlar vi upp i nästa steg.

Spara på energi

En viktig del i renoveringen är att få ner energikostnaden och hamna i rätt energiklass. Målet är att sänka energiförbrukningen och hamna i energiklass D, som troligen kommer att bli ett krav inom EU i framtiden.

Ett annat mål är att det ska kännas mer modernt.

– Vi vet att Assberg har haft ett stort underhållsbehov under flera år.

På lång sikt är det billigare att göra en omfattande renovering nu så att husen inte kräver mer omfattande reparationer under de kommande decennierna. Det är dyrare att göra många små kortsiktiga reparationer.

Det är mycket som fortfarande behöver utredas innan det går att säga hur mycket hyrorna påverkas av renoveringen, vilket ska förhandlas framöver.

Upphandlingen är redan igång. Sedan kommer det att utses en entreprenör som får uppdraget. Till hösten räknar Pär Brundin med att projekteringen är igång och sedan kan det bli aktuellt med byggstart under första kvartalet 2024. Om fyra år räknar han med att alla hus ska vara färdigrenoverade.

LÄS MER:Lägenheterna i Kinna centrum har snart sålt slut

LÄS MER:Nu är bygglovet klart för 81 nya hyreslägenheter

LÄS MER:Nu söker affärsgallerian Punkten ny ägare