En elev blev tidigare under läsåret avstängd av skolan, något som föräldrarna överklagade till förvaltningsrätten.
En elev blev tidigare under läsåret avstängd av skolan, något som föräldrarna överklagade till förvaltningsrätten. Bild: Robin Aron

Efter hot och våld – nioårig elev avstängd från skolan

En nioårig elev stängdes tidigare under året av från en skola i kommunen. Nu konstaterar förvaltningsrätten att skolan gjorde fel.

ANNONS
LocationMark|
|

Enligt skolan ska eleven ha varit hotfull mot både andra elever och personal på skolan, något som sedan lett till flera anmälningar.

Eleven ska även ha varit våldsam mot personal på skolan vid upprepade tillfällen, något som ledde till att eleven stängdes av från undervisningen.

Skolan skriver i motiveringen till beslutet att ”Kompetens och personal saknas för att tillgodose elevens behov att bemöta omfattande svårigheter och utåtagerande beteende.”

Elevens föräldrar valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Jönköping, som gav föräldrarna rätt. Anledningen är att skolan inte informerade socialnämnden om beslutet att stänga av eleven, något som ska göras när elever är under 18 år.

Då avstängningen redan ägt rum förändrar inte förvaltningsrättens beslut något praktiskt.

Under läsåret 2019/2020, stängdes 22 elever av från undervisning i Marks kommun. Under år 2021 skedde fem fall av avstängningar i de kommunala skolorna. Siffrorna gäller både grundskola och gymnasiet.

Mark-Posten har varit i kontakt med rektorn för den aktuella skolan, som avböjer att kommentera händelsen.

Då kan en elev bli avstängd

• Följande tre krav måste vara uppfyllda för att rektorn ska kunna stänga av en elev i grundskolan:

• Det är nödvändigt med hänsyn till andra elevers trygghet och studiero.

• Man har inte uppnått syftet med utvisning, kvarsittning eller skriftlig varning, eller så finns det särskilda skäl utifrån elevens beteende.

• Skolan ska erbjuda eleven kompensation för missad undervisning.

• Vid beslut om avstängning ska vårdnadshavare, elev och även socialtjänsten informeras. Ett beslut går att överklaga till Förvaltningsrätten.

Källa: Skolverket

LÄS MER:Markbo riskerar att dömas till sju års fängelse

LÄS MER:Skilda åsikter bland Markborna om kommundansarna

LÄS MER:Beslut om lodjursjakt fattat