Emma Ågren har förvandlat spökhuset till sitt drömhus

Kommunen håller på att kartlägga alla ödehus i bygden för att de ska få nya ägare. En som verkligen slog till och köpte ett ödehus är Emma Ågren.

ANNONS
LocationFritsla|
|

Barn i Fritsla brukade fantisera om att det kanske var greve Dracula som bodde i ödehuset eller spöken. Nu är det Emma Ågren med familj som ska bo där.

–Jag bor i Fritsla. Det var nog 2014 som jag promenerade förbi det här huset och blev helt förälskad. Jag kunde inte släppa det.

När hon först kontaktade ägaren så var det inte till salu men sedan för ungefär ett år sedan så hade ägaren ändrat sig. Efter budgivning och lite turer så kunde Emma Ågren köpa huset med en boyta på 150 kvadratmeter för 1 450 000 kronor. Då ingår en tomt på nära en hektar. Att affären blev av handlade bland annat om att tidigare ägaren kände till hennes intresse.

–Det är en liten solskenshistoria. Vi håller fortfarande kontakten, säger Emma Ågren.

Det är framför allt hon själv i familjen som är intresserad av byggnadsvård, hennes sambo har andra intressen så det var hennes eget beslut att köpa huset. Hennes pappa är en skicklig snickare och de har börjat fixa det cirka 140 år gamla huset.

–Det är ett intresse. Det är jag och min pappa som håller på med det här.

Det är inte gjort så mycket på insidan men fasaden har fått ny färg och fönstren är utbytta.

Emma Ågren som är 42 år arbetar på ett lager i Borås. Mycket av fritiden går åt till att fixa med huset.

Tanken är att huset ska bli ett permanentboende men hon inser att det kommer att ta flera år innan hon, sambon och de två barnen i skolåldern kan flytta in för gott.

–Jag ser mig själv bli gammal i det här huset.

Husets Instagramkonto har många följare.

–Folk är verkligen intresserade. Det är himla kul.

Charmades av huset och läget

Intresset för just det här huset handlar både om hur det ser ut och läget strax utanför centrala Fritsla.

–Det är så speciellt. Först och främst gillar jag läget i utkanten av byn men ändå för sig själv. Det är lite som Villa Villekulla, väldigt charmigt. Jag blev förälskad.

Sedan finns det förstås många utmaningar. Huset har stått obebott sedan 1950-talet och det saknas vatten och avlopp. Alla fönster och dörrar var trasiga. Ungdomar har lekt i ödehuset.

–Alla som bor i Fritsla vet vad det är för hus. Det kallades för spökhuset eller Draculahuset.

Emma Ågren berättar att en del som är ute och rider säger att de inte vågar rida förbi huset för att hästarna blir stirriga.

–Jag tror inte på spöken. Jag är där sent på kvällen och det är kolsvart.

Kommunen inventerar ödehus

Den person i kommunen som vet mest om ödehus är förmodligen Sonja Morris Posse. Sedan i april jobbar hon på halvtid som projektledare i Marks kommun med att inventera alla ödehus som finns i kommunen.

Ett av syftena med inventeringen är att kommunen vill hitta nya ägare till hus som står övergivna och locka människor att flytta hit.

–Det ligger ju i tiden med byggnadsvård och ett mer cirkulärt tänkande, säger Sonja Morris Posse.

Sonja Morris Posse har fram till årsskiftet på sig att kartlägga ödehusen.
Sonja Morris Posse har fram till årsskiftet på sig att kartlägga ödehusen. Bild: Ola Pilhem

Hon framhåller kommunens läge med pendlingsavstånd till större städer och närheten till naturen. Efter pandemin har fler upptäckt att det går att jobba hemifrån. Det är trendigt med självhushållning, byggnadsvård och lantligt boende.

Huset som Emma Ågren köpte såldes innan projektet startade men Sonja Morris Posse känner väl till det och omgivande hus. Närmaste granne är banvaktarstugan som också står tomt.

–Den stora trögheten i det här projektet är att det tar väldigt lång tid att få svar.

Hittills har hon koll på cirka 360 fastigheter som står öde och hon har fått svar från omkring 170 fastighetsägare. Hembygdsföreningar och andra intresserade har hjälpt till med tips.

Nostalgi med gamla föräldrahem

När hon hittat ett hus som ser ut att vara övergivet så kontaktar hon ägaren för att kunna göra en bedömning. Ibland är det svårt att hitta ägaren, det kan handla om ett dödsbo exempelvis. Om det är ett stort företag som köpt in skogsmark så kanske de inte är intresserade av att engagera sig i husen. Sedan är det många hus som används som fritidshus eller jaktstuga men väldigt sporadiskt.

Ibland handlar det om hus som ägaren inte använder alls men som de har svårt att göra sig av med om huset funnits i släkten i generationer.

–Då hoppas jag att vi har planterat ett frö hos fastighetsägaren. Det finns en efterfrågan även om det inte finns vatten och avlopp.

Hon poängterar att det inte handlar om någon övervakning.

Marks kommun fungerar bara som mellanhand och kan tipsa om vilka mäklare som finns om fastighetsägaren är intresserad. Syftet för kommunens del är att få inflyttning.

–Man kan sälja i befintligt skick. Flera har hört av sig till kommunen och frågat om det finns ödehus.

LÄS MER:Första dagen på jobbet för Mark-Posten

LÄS MER:Ny rink växer fram i Fritsla

LÄS MER:Inget brott bakom dödsfall i Skene