En tvåkilos pulversläckare räddade familjens villa i Kinna: ”Vårt älskade hus står kvar”

Fem minuter till så hade hela taket stått i ljusan låga. Trähuset från 1938 är delvis isolerad med kutterspån som är brandfarligt. Jessica Björnbergs och Oscar Abrahamssons fyra barn var på skola och förskola när det började brinna.
– Tack och lov. Men skräcken var att vi inte skulle ha något hem kvar och våra fyra katter, var fanns de? undrade Jessica Björnberg.

ANNONS

Oscar Abrahamsson är van vid att snickra och fixa hemma i tvåvåningsvillan. Det är ett älskat hus av hela familjen. Den aktuella dagen i maj stod Oscar Abrahamsson på en byggställning och skrapade färg. Nästa dag skulle fasaden målas om.

Som Mark-Posten tidigare skrivit om uppstod en mindre brand vid renoveringsarbetet.

– Jag stod med varmluftspistol och färgskrapa. Givetvis var vi försiktiga, minns han.

Tack vare pulversläckare, ett samtal direkt till 112 och snabbt agerande av räddningstjänsten så står vårt älskade hus ännu kvar på kullen.

Plötsligt ser han hur det börjar ryka mitt framför näsan på honom. En spik som värmts upp av varmluftspistolen hade blivit glödhet. Den lilla spikspetsen inne i väggen hade kunnat tända eld på hela huset.

Oscar Abrahamsson gick in i trapphuset och såg att det rök lite. ”Ajdå, det där är inte bra”, tänkte han och började bryta upp innertaket med en kofot.

– Men jag kom inte åt, min sambo Jessica ringde 112.

Barnen var i skola och på förskola. Fyra katter var utspridda runt huset och 24 hönor och en tupp pickade i trädgården.

– Jag satt och jobbade vid datorn, Oscar var ledig och jobbade på huset. Från att det rök lite kom det lågor på bara några minuter, minns Jessica Björnberg.

Hon tänkte skräckslaget på katterna.

Katten Sixten njuter i knät. Jessica Björnberg och Oscar Abrahamsson kan andas ut hemma i trädgården efter branden som kunde ha gått riktigt illa.
Katten Sixten njuter i knät. Jessica Björnberg och Oscar Abrahamsson kan andas ut hemma i trädgården efter branden som kunde ha gått riktigt illa. Bild: Boel Ferm

– En låg bredvid mig i soffan, jag slängde ut honom på altanen, två andra var ute och den fjärde kom upp från källaren när räddningstjänsten kommit.

Oscar Abrahamsson tog tag i en tvåkilos pulversläckare, tryckte in munstycket i väggen och tömde hela släckaren.

– Jag gick för att hämta en större släckare, då hörde jag sirenerna från räddningstjänsten. Brandmännen sa att pulversläckaren räddade taket, säger han.

Räddningstjänsten berömde Oscars agerande

Räddningstjänsten kom på bara några minuter, totalt tog det max fem minuter från det att larmet gick till att de var på plats. Med hjälp av en värmekamera uppmättes 600 grader nära taket. När räddningstjänsten började bryta upp brädorna flammade lågorna upp igen.

– Det glödde i takstolen, de släckte ordentligt med vatten. Ett par minuter till så hade hela taket rykt, säger Oscar Abrahamsson.

Huset från 1938 är byggt av trä.

– Vi hade renoverat tidigare så en del är ersatt med isolering som inte kan brinna. Men vinden är full med kutterspån, säger Jessica Björnberg.

Hon och Oscar Abrahamsson berömmer räddningstjänstens snabba agerande.

– Tack vare pulversläckare som släckte de öppna lågorna, ett samtal direkt till 112 och snabbt agerande av räddningstjänsten så står vårt älskade hus ännu kvar på kullen och får fira 85 år i år, säger Jessica Björnberg.

Tvåkilos pulversläckaren räckte för att rädda taket hemma hos familjen Jessica Björnberg och Oscar Abrahamsson.
Tvåkilos pulversläckaren räckte för att rädda taket hemma hos familjen Jessica Björnberg och Oscar Abrahamsson. Bild: Boel Ferm

Paret sitter ute i trädgården några dagar efter brandtillbudet och pratar med Mark-Posten. Hönsen pickar lugnt omkring och katten Sixten sträcker vällustigt ut sig på bordet.

– Man är ju jätteförsiktig med varmluftspistol, men att det skulle bli varmt i en spik och gå hela vägen in i huset hade jag inte trott. Givetvis var vi försiktiga. Blåst och gammal färg bidrog nog till att det började brinna.

Det är inte mycket familjen har behövt slänga, lite pappersdekorationer, och städning och sanering har behövts för att torka bort pulvret från släckaren som spridit sig långt in i huset.

– Jag vill inte tänka på vad som hänt om jag inte upptäckt röken utan fortsatt skrapa på en annan del av huset, funderar Oscar Abrahamsson.

– Nu skrapar vi inte fler vindskivor, där är några kvar. Vi vågar inte. Vi river bort och köper nya bräder, säger Jessica Björnberg

Barnfamiljen kan bo kvar i sitt hus efter branden som snabbt släcktes.
Barnfamiljen kan bo kvar i sitt hus efter branden som snabbt släcktes. Bild: Boel Ferm

Tips från familjen

Ha brandvarnare, brandfilt och pulversläckare i huset.

Kolla batterierna i brandvarnaren.

Se till att ha en bra hemförsäkring.

LÄS MER:Villabrand i Kinna – huset kraftigt rökskadat

LÄS MER:Brand bröt ut i fritidshus – boende tog sig ut

LÄS MER:SMHI: Risk för gräsbrand