Fem män får fyra års fängelse för narkotikasmuggling

Det var i januari i år som tullen i Malmö hittade ett kilo amfetamin som skulle skickas till en bostad i Marks kommun. Nu döms de fem männen till fyra års fängelse var.

ANNONS
|

De är alla bosatta i Mark och är mellan cirka 25 och 40 år. Ingen av dem har någon omfattande brottslighet bakom sig sedan tidigare.

Tullen bytte ut innehållet i paketet, något som mottagaren enligt förundersökningsprotokollet genomskådade. I sms skriver han följande:

”Något är skumt.. är typ gipspulver”

”Antingen utbytt i tull eller något.. skrivit till honom o frågat vafan de är vi fått”

Misstankar efter husrannsakan

Vid en husrannsakan påträffades paketet och genom tillslag av mobiltelefoner och annat riktades misstankarna mot de fem männen.

De häktades tidigare i år och nu kommer domen från Borås Tingsrätt. Åtalspunkterna är i huvudsak grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott.

– Jag menar att de har begått det tillsammans och i samförstånd, sade åklagaren Anna Arvidsson tidigare till Mark-Posten.

Bevisningen består bland annat av bilder på tillslaget, chattkonversationer och telefonanalyser. Nu döms samtliga fem för brotten.

En av fem erkänner smuggling

En av de åtalade, en 29-årig Markbo, har erkänt grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott. Enligt honom var narkotikan avsedd för eget bruk.

Övriga fyra har nekat till ansvar vad gäller narkotikasmugglingen men erkänner att de haft för avsikt att köpa en mindre mängd narkotika.

Tullverket har granskat männens ekonomi och noterat att samtliga fem har gjort stora transaktioner med hjälp av betalfunktionen Swish. De har både tagit emot och skickat pengar till och från privatpersoner. Exempelvis tog den 29-årige mannen emot 276 000 kronor via Swish under perioden januari 2022 till februari 2023 samtidigt som han hade löneinsättningar på 220 000 kronor.

Tingsrätten skriver i domen ”att det är ställt utom rimligt tvivel att de alla agerat tillsammans och i samförstånd och att de redan innan införseln till Sverige insett eller i vart fall måste ha förstått att det kunde vara frågan om ett kilo amfetamin och att de visste eller i vart fall måste ha förstått att det kunnat handla om införsel från utlandet. Således har de alla i enlighet med vad tingsrätten redogjort för ovan haft uppsåt till att smuggla in narkotikan.”

Mark-Posten har pratat med Peter Gustafsson som är försvarsadvokat till en 27-årig man från Marks kommun som är en av dem som döms till fängelse för grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott.

Hur reagerar ni på domen och var domen förväntad?

– Det var den verkligen inte, det kan man inte säga. Men jag har inga närmare kommentarer, säger försvarsadvokat Peter Gustafsson.

LÄS MER:Fem personer bosatta i Mark åtalas för narkotikasmuggling

LÄS MER:28-åring misstänks för grov narkotikasmuggling

LÄS MER:Man döms till fängelse för narkotikabrott