Föräldrar kritiska till Hyssna förskola miserabla skick

Trots att föräldern Thomas Trägårdh gång efter annan anmärkt på fel och brister på lekplatsen vid Hyssna förskola har inget åtgärdats.
– Det är ingen som hade gått med på att ha det så här hemma hos sig själv, säger han.

ANNONS
|

Thomas Trägårdh flyttade till Hyssna i september förra året med sin fru Pia och treåriga tvillingar Thor och Ymer. Familjen såg fram emot ett lugnt och stilla liv i Marks kommun. Det skulle bli skönt att få bo i den trivsamma landsbygdsidyllen och njuta av den vackra naturen. De trivs här.

Men problemet är att förskolan där hans barn går inte underhålls eller sköts om. Han arbetar själv som snickare och ser på förskolan med en fackmans ögon, och reagerade snabbt när han såg hur negligerad den var.

– De har inte målat om någonting någonsin här. De har inte gjort någonting! Lekplatsen ser torftig ut. Det är liksom grundläggande, basala saker som inte tas hand om och här ska mina barn växa upp, säger Trägårdh upprört.

Han har framfört klagomål till personalen. Enligt honom håller de med och berättar att de hela tiden felrapporterar fel och brister till dem som ansvarar för underhåll och reparationer. Men det har inte gett något resultat.

– Fröknarna är jättebra! Det finns ett engagemang. De ser själva hur det är. De går till fastighetsförvaltaren som svarar med att de inte har tid, säger Trägårdh.

Han går före och visar lekparken som tillhör förskolan. Han stannar till och påpekar att fasaden på vissa ställen är omålad och misskött. På vissa ställen på skolgården finns det lösa brädor. I sandlådan finns en stor glipa mellan stockarna som omgärdar den, som är så pass stor att en barnfot eller en barnarm lätt skulle kunna tränga emellan och fastna i en rostig skruv som sticker ut.

Skruven sticker ut och skulle kunna skada en fot eller ett ben på ett barn.
Skruven sticker ut och skulle kunna skada en fot eller ett ben på ett barn. Bild: Urban Hamid

Thomas: ”Jag vill bo i en bygd där alla bryr sig”

Vid ena hörnet av sandlådan står någon form av lekstuga. Det går att skönja blek och flagnad röd och blå färg på vissa ställen, men golv och väggar har en obestämd nyans av brunt eller grått på grund av att färgen helt enkelt nötts bort under lång tid av negligering. Vad värre är att en av golvbrädorna saknas helt och hållet. Här skulle ett barn kunna bryta en fotled eller ett ben. Thomas Trägårdh demonstrerar genom att sticka ner sin egen fot i springan.

– Jag är glad att mina barn inte skadat sig. Men det handlar fortfarande om att ingen ska behöva skada sig i framtiden, säger han.

Han är också väldigt bekymrad över att det saknas luftkonditionering eller något fungerande fläktsystem i förskolan. Enligt honom blir det så varmt att det knappt går att vistas inomhus. Personalen har klagat men fått svaret ”att det inte finns några regler på hur varmt det ska vara”.

– Men det ska ju ändå vara en vettig arbetsmiljö. Jag tror inte att politikerna själva skulle gå med på att jobba när det är 30–40 grader varmt inomhus. Det är helt orimligt, konstaterar Trägårdh.

Han ser också en annan allmän fara med att en byggnad som är i kommunens regi ser ut som den gör. Det sänder ut fel budskap:

– Det blir en känsla av att ingen bryr sig. Den känslan kan sprida sig och så vill vi inte ha det. Jag vill bo i en bygd där alla bryr sig, säger han bestämt.

Kommunen: ”Helt oacceptabelt”

Malin Ankarstrand är tillförordnad förvaltningschef på Marks kommun. Hon tar emot Mark-Posten på sitt kontor i Marks kommunhus i Kinna. Innan mötet har hon talat med den som ansvarar för Hyssnas förskolas underhåll och tagit del av ett besiktningsprotokoll från i juni som gjorts av en extern aktör. I detta har det anmärkts på bland annat att en vattentunna inte varit låst, att avståndet i en grind var så pass stort att det fanns risk för att någon skulle kunna fastna där, dessutom nämndes det att det fanns ”ett skruvhuvud som stack upp”. När Ankarstrand ser bilden av skruven utbrister hon spontant:

– Det här är värre än ett skruvhuvud som sticker upp. Jag blir rädd när jag ser det här. Det här är ju helt oacceptabelt. Jag kommer trycka på för att se till att det blir åtgärdat så snart som möjligt.

Thomas Trädgårdh tror inte att skulle det krävas så mycket för att förbättra miljön på förskolan. Det hade räckt att ”måla lite väggar”, fixat till skolgården.

– Det är en jättefin byggnad som behöver lite kärlek, säger han.

LÄS MER:Det här klagar Härrydabor på med skolan

LÄS MER:Taggtråd runt lekplatsen i Skene – ett nödvändigt ont