Fotoentusiast oroar sig efter alla bränder i ödehus

Alf Ryhn tycker om att fotografera ödehus. Nu är han orolig för att någon person medvetet försöker bränna ner de gamla husen.

ANNONS
|

Till vardags arbetar han som lastbilschaufför men han är också hobbyfotograf och har svårt att beskriva exakt vad det är som gör just ödehus och den typen av miljöer så fascinerande.

– Jag har fotat en del ödehus. Vi gör fina bilder av det här. Jag får faktiskt skylla lite på min sambo, säger han och skrattar.

– Det var så vi träffades, genom fotointresset. Det går ju att få ganska fina bilder på gamla grejor.

Alf Ryhn, 61 år, kommer ursprungligen från Stockholm och flyttade till Örby 2014.

Han visar runt på en av platserna nära Rydal och det är lätt att förstå varför det är intressant att fotografera här.

Veteranbilar

Bland annat står det gamla bilvrak utplacerade i terrängen runtom. Några klassiska Renaultmodeller och Volvo.

Tyvärr är det här också en plats där själva ödehuset har brunnit ner och det är något som grämer Alf Ryhn.

– Sedan är det någon som åker dit och tänder på. Det är inte lika roligt.

Huset vid Rydal brann första gången i början av september och sedan en gång till, i mitten av november.

Han är övertygad om att de bränderna är anlagda och han ser ett mönster eftersom flera ödehus råkat ut för samma sak.

Förutom huset vid Rydal så nämner han en gammal såg utanför Örby som brann i augusti och ett hus ganska nära bebyggelsen vid Berghem som brann tidigare under sommaren.

Svåra att hitta

Det krävs lokalkännedom för att hitta ödehusen, ofta syns det inte var husen finns. På några av platserna har det brunnit två gånger om med någon månads mellanrum.

– Varför åka till ställen två gånger? Han, jag tror det är en han, måste vara ganska noggrann med att det brunnit upp annars skulle han inte åka ut till samma ställe en gång till.

Alf Ryhn säger att han har svårt att se någon naturlig förklaring. Det har inte åskat och det har inte varit torrt i markerna under hösten.

– Det är någon som tuttat på men det är klart, det är bara mina teorier. Ett hus som stått still i 25 till 30 år, det börjar inte brinna av sig självt. Vid sågen fanns det ingen el inkopplad. Polisen säger att de här bränderna är anlagda.

Han nämner att även om husen i sig inte har något direkt värde så finns det stora risker med bränderna. Dels kan bränderna sprida sig till andra hus i närheten men det finns också en risk att det ska starta en skogsbrand.

Förutom i ödehusen så brann det nyligen i det gamla reningsverket i Sätila och i julhelgen även i en del av Sätilaskolan. Polisen har inte gått ut med att de ser något samband mellan de olika bränderna.

Däremot har polisen, efter branden i Sätilaskolan, gått ut i Mark-Posten och bett om hjälp från allmänheten. Den som har blivit vittne till något som kan ha med bränderna att göra eller har annan information ombeds att höra av sig vid polisens hemsida eller genom att ringa 11414.

LÄS MER:Brand i husvagn i Örbytrakten

LÄS MER:Polisen söker vittnen efter branden i Sätilaskolan

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i ödehus