Fristående skola hotas av vite

En fristående skola med säte i Varberg startade en filial i Marks kommun utan tillstånd. Nu riktar Skolinspektionen skarp kritik mot friskolan. Friskolan får tid på sig till september att upphöra med verksamheten i Marks kommun annars riskerar skolan att få betala ett vite.

ANNONS
|

I slutet av förra året gjorde Skolinspektionen tillsyn på Montessoristiftelsen Lära för livet i Varbergs kommun och även filialen The Montessori Centre for Work and Study, MCWS, som ligger i Rydet utanför Sätila i Marks kommun. Skolinspektionens bedömning är ”att det finns allvarliga och omfattande brister i verksamheten som huvudmannen bedriver”.

Skolan har fått anmärkningar inom fem olika områden, där huvudmannen ska vidta sammanlagt 14 åtgärder.

Är detta ovanligt många åtgärder vid en inspektion?

– Det är det, det får man nog säga, säger Eva Hansson utredare vid Skolinspektionen.

Varför tog ni initiativ till en inspektion?

– Det började med att det kom in ett antal uppgifter om missförhållanden, bland annat att en del av skolan var i en annan kommun. Det reagerar man ju på som Skolinspektion.

Skolinspektionen har haft kontakt med skolan genom mejl och ett oanmält besök i höstas.

Vad är det allvarligaste som kommit fram?

– Det är att man har bedrivit skola utanför ramen för sina godkännanden. Det är allvarligt. Det är de allvarliga och omfattande bristerna som gör att det blir ett vite i föreläggandet, säger Eva Hansson.

Hur har skolan kunnat ha verksamhet i en annan kommun i så många år?

– Vi fokuserar vid tillsyner på olika delar och kontrollerar inte regelmässigt godkännandenas omfattning. Men när vi inför den här tillsynen fick in uppgifter om missförhållande avseende godkännandena så fanns det anledning att kontrollera det och då upptäcktes bristerna.

Skolan med säte i Varbergs kommun har inte haft tillstånd att bedriva verksamhet i byggnader i Marks kommun. Det rör sig om elever i årskurs 6 till 9 som får sin huvudsakliga utbildning i Marks kommun. Undervisningen där bedrivs huvudsakligen på engelska.

Skolan har ingen koppling till Marks kommun förutom att verksamheten är lokaliserad här rent geografiskt. Marks kommun betalar alltså ingen skolpeng för skolans elever och utövar heller ingen tillsyn. Det är Skolinspektionen som utövar tillsyn över fristående skolor.

Montessoristiftelsen Lära för livet har även bedrivit utbildning i förskoleklass, i hemkommunen Varberg, trots att godkännande för förskoleklass saknas. Förskoleklass är en egen skolform vid sidan av grundskolan, som kräver ett eget tillstånd.

2013 fick skolan avslag på sin ansökan att ha förskoleklass.

Bristerna handlar också om att elever betygsätts av lärare utan legitimation, utan stöd av legitimerad lärare.

Kan få betala 300 000 kronor

Vidare står det i beslutet att Skolinspektionen bedömer att de påtalade bristerna utgör ett ”allvarligt missförhållande och att bristerna allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen”.

Nu riskerar skolan att få betala 300 000 kronor i vite om inte bristerna åtgärdas.

Skolan har tid på sig fram till september i år att åtgärda bristerna. Skolinspektionen kommer även att ha en förnyad kontakt med skolan senare i april.

De åtgärder som skolan måste vidta för att inte behöva betala vite är att upphöra med skolverksamheten i Marks kommun, senast i september.

För att få fortsätta med den verksamheten så krävs det ett tillstånd att ha verksamhet i en annan kommun än där skolan har sitt säte.

Skolan måste också upphöra med sin undervisning i förskoleklass, också det senast i september 2023, så länge det inte finns något tillstånd för detta.

Beslutet som är på 27 sidor omfattar flera andra synpunkter och krav, bland annat att undervisningen i årskurs 6 till 9 inte ska ske på engelska som huvudsakligt undervisningsspråk med hänvisning till språklagen och skolförordningen.

Flera lärare saknar legitimation

Skolan får inte heller anställa lärare utan lärarlegitimation i fortsättningen. Skolan har haft fem tillsvidareanställda lärare som saknat lärarlegitimation.

I samband med inspektionen så intervjuades elever, lärare och rektorer.

Rektorn berättade då att högstadieeleverna tidigare kunde välja i vilken kommun de ville gå men sedan 2018 är det filialen i Marks kommun som varit alternativet.

Enligt Skolinspektionen så krävs det att skolbyggnaderna ligger relativt nära varandra för att de ska räknas som en och samma skolenhet. Annars krävs det ett nytt tillstånd när verksamheten utökas i en ny byggnad eller som här, i en helt annan kommun.

Att bedriva skolverksamhet i en annan kommun är ”en allvarlig brist i förhållande till skollagens krav”.

Eleverna har inte använt digitala verktyg i någon större omfattning, det finns ett mindre antal datorer i de olika skolbyggnaderna.

Mark-Posten söker företrädare för Montessoristiftelsen Lära för livet i Varberg och MCWS i Marks kommun.