Göteborgsoperan kommer till Lyckeskolan

På fredag kväll är det dags för något så ovanligt som en komplett operaföreställning på Lyckeskolans scen. Det är fyra sångare och musiker från Göteborgsoperan som besöker Marks kommun.

ANNONS
|

Kommunen har något som kallas för allmänkulturella programmet som innebär att ett antal offentliga föreställningar erbjuds varje år. Det kan röra sig om teater eller musik exempelvis. När det gäller opera så är det ofta valda delar ur operor som operasällskapen turnerar med på mindre orter.

Därför blev kommunens kulturutvecklare Carola Melo extra glad när hon såg möjligheten att boka en komplett opera, och dessutom till ett rimligt pris.

– Nu erbjöd de Don Pasquale som är en opera på riktigt, man får se hela operan med scenografi, säger Carola Melo kulturutvecklare vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Det är Göteborgsoperan som står bakom uppsättningen, det är en slags förvecklingskomedi från mitten av 1800-talet som har uppdaterats.

Uppdaterad till modern tid

Den skrevs av den italienske tonsättaren Gaetano Donizetti. I den nya versionen utspelar den sig på 1980-talet.

– Det är samma sak som att gå till Göteborgsoperans lilla scen, bara det att man går till Lyckeskolans scen istället. Det har aldrig skett, mig veterligen, i Marks kommun.

Carola Melo utlovar en upplevelse utöver det vanliga.

– Man får garanterat en förstklassig musik- och teaterupplevelse.

Operan är lite över två timmar lång och handlingen handlar i korthet om Don Pasquale som är en rik, äldre man som längtar efter att hitta någon att gifta sig med. Brorsonen, brorsonens fästmö och en terapeut har viktiga roller i den invecklade intrigen som bland annat kretsar kring ett fingerat äktenskapskontrakt.

– Det är en fantasifull, färgstark och fartfylld föreställning som publiken har älskat var vi än har visat den. Det är väldigt duktiga skådespelare och sångare, säger Niklas Fahlén som ansvarar för regional försäljning vid Göteborgsoperan.

Att föreställningen utspelar sig i nutid märks på kläderna och scenografin men också på musikarrangemangen.

– Vi har lagt till elgitarr och dragspel.

LÄS MER:Operasångaren som startade kulturkrog i Rydal

LÄS MER:Anis don Demina och Kiana klara för Mingla i Mark

LÄS MER:Romanens betydelse i fokus när Lydia Sandgren föreläser