Håkan Olhages trädgård i Hyssna är en oas – har 60 000 följare på Instagram

Han har ett träd i sin trädgård som doftar nybakade bullar. Hösten har kommit till Håkan Olhages trädgård i Hyssna. Trädgårdsentusiasten har över 60 000 följare på sitt Instagramkonto.
– Hösten är inte min favorittid, jag föredrar vår och sommar, säger Håkan Olhage.

ANNONS
|

Håkan Olhage tycker egentligen att det vore bättre med ett besök när hans ögonsten, trädgården, står i full blom. Men hans trädgård om hösten är också väl värd ett besök.

Här finns en uppsjö av olika sorters växter, som rosor, alunrot, krasse, blodhassel, hortensia, stormhatt, blodlönn, silverpäron och prydnadsgräs. För att bara nämna några. Trädgårdsgångar bestående av mjukt gräs leder runt besökaren i den kärleksfullt skötta trädgården, alla färger och mönster ackompanjeras av fågelsång och ett ständigt porlande från en liten damm.

Man måste vara väldigt engagerad och motiverad.

– Det här är ett gräs som heter icedance, det har jag i princip överallt i min trädgård. Det är så himla vackert när det dansar i vinden, säger Håkan Olhage när han visar runt i trädgården.

Han pekar ut lågväxande hortensia, zebragräs, brokbladig lungört, kaprifol och gullnattsljus, bland mycket annat som samsas om platsen.

Trädgården är verkligen ”en lisa för själen”, som Håkan Olhage säger. Här får både ögon och öron sitt lystmäte av skönhet. Men det är inte det lättaste att hålla trädgården så välskött.

– Jag går i princip och rensar varje dag. Man får böja på ryggen och ligga på knäna. Men när jag är ute i trädgården så är det jag och trädgården. Allt annat liksom, det är borta helt och hållet.

Trädgården är planerad utan några vassa hörn.

– Det ska vara lite feng shui över det hela med mjuka, härliga ytor. Att vistas ute i trädgården och få möjligheten och glädjen att vara där, det tycker jag är härligt.

Feng shui är en kinesisk lära som används inom inredning.

Håkan Olhage tipsar om att man inte behöver ha en så stor trädgård som hans: ”Det är bara en massa jobb.” Hans råd är att göra en liten trädgård på bara några meter och plantera i. Eller att plantera i pallkragar och krukor.

– Det går att göra jättefint det också. Vill man inte ha gräs så gräver man bort det, köper lite planteringsjord och lägger ut. Och så väljer man de växterna som man tycker att man gärna vill ha.

Håkan Olhages specialitet är funkia, även kallad hosta. Det finns 4 000 olika arter med olika teckningar och former på bladen.

– Jag har över 80 olika och över 100 plantor tillsammans som jag försökt arrangera så snyggt och prydligt som det går.

Många står runt trädet ormhassel med sina knotiga grenar.

– Den ser ut som ett sagoträd. Det är en sådan du kan köpa grenar från för flera hundra kronor i blomsterbutiken.

Fågelbajs kan innehålla överraskningar

Håkan Olhage matar fåglar året runt och de sitter ofta högst upp i hans cypress.

– Många fåglar sitter uppe i den och skiter, och de har ju käkat fröer från olika typer av växter. Så blodhasseln i min trädgård har de bland annat bajsat ut till mig.

Även om Håkan Olhage förordar att inte nonchalera ogräs utan ta det så fort man ser det, så är han nyfiken på nya växter.

– Gror det någonting så är jag där och kollar, vad är det som kommer upp? Om jag inte är för snabb att plocka det som ogräs, så har jag lärt mig att vänta och se vad det blir.

Gräset klipps med gräsklippare. En robotgräsklippare klarar inte de snirkliga gångarna.

En bit längre in bakom huset dyker det plötsligt upp en öde jordplätt med några oansenliga plantor.

– Det är ett önskemål från min fru, det ska bli en sommaräng. Vi får se om man lyckas med det. Så här är prästkrage och så har jag satt vallmo och blåklint i olika färger, det är väl de som poppar upp här och där. Så det kan bli riktigt vackert i midsommar kanske.

Runt trädgården löper en nyligen planterad häck. Det har tagit Håkan Olhage några veckor att gräva upp den gamla, tidigare så täta häcken.

– Jag har haft en måbergshäck men den har fått en svamp- och mögelsjukdom som finns i hela Göteborgsregionen nu så de har slutat att sälja den där.

I högen från den gamla häcken drar Håkan Olhage ut ett blad ur häcken och visar:

– De här svarta prickarna på bladen är tecken på att den är sjuk.

Över 60 000 följer Håkans trädgård på Instagram

Håkan Olhage driver en sida på Instagram, ”Our garden in Hyssna”. Att han har fått så många följare tror han beror på att han skriver på engelska.

– Jag har trädgårdsvänner runt om hela jordklotet. USA, Japan, England, arabländerna med mera. Många följer mig från Polen.

Håkan Olhages trädgård har en sida på Instagram, IG. "Our garden in Hyssna."
Håkan Olhages trädgård har en sida på Instagram, IG. "Our garden in Hyssna."

En kuriositet i Håkan Olhages trädgård är det exotiska trädet katsura som härstammar från Japan, det kallas också för pepparkaksträd.

– Det roliga med den är att den är inte bara vacker, när träden byter färg på bladen, då doftar hela det här trädet som nybakade bullar, väldigt trevligt. Det har jag att se fram emot i höst.

Många i Hyssna går förbi och tittar och frågar om trädgården.

– Det är roligt och trevligt, alla som vill får ju komma hit och titta. Det är ju en stängd trädgård men enligt mig alltid öppen om det är någon som är intresserad och vill titta. Men det är ju alltid bra att man kontaktar mig.

I den lilla dammen pilar guldfiskarna omkring, fåglarna sjunger för full hals och det porlar från en fontän.

– Det ska låta lite. Det är väldigt lugnande. Ja, det är väldigt lugnande faktiskt. Hela trädgårdsgrejen är ju väldigt härligt. Man är ju ute i sin egen värld. Man funderar inte på så mycket annat. I alla fall inte jag.

Håkans tips för höstträdgården

Nu är det rätt tid att sätta lökar.

På våren efter att tulpanerna har blommat ut gräver han upp tulpanlökarna, förvarar dem i garaget och planterar sommarblommor där i stället.

Nu på hösten när sommarblommorna är slut gräver han upp dem och sätter tillbaka tulpanlökarna igen. ”Sen kan man ju köpa nya tulpanlökar eller andra lökar också, det finns ju otroligt mycket.”

Nu är det en bra tid att sätta till exempel påskliljor, pingstliljor och krokus.

Den så kallade JAS-perioden börjar lida mot sin slut nu. Jas står ju för juli, augusti, september.

Det är då man med fördel kan klippa i träd och buskar och växter.

Nästan alla perenner kommer tillbaka, de vissnar eller kan klippas ner.

LÄS MER:Odla dahlior som i Älekulla – experternas planteringstips

LÄS MER:Som en liten drake – större vattensalamander är utrotningshotad men finns i Mark

LÄS MER:Två nya reservat planeras i Mark – kan ta upp till tre år

LÄS MER:Trendiga besöksmålet – paret Herderssons trädgård i Örby