Här finns lyxiga julklappen du inte vågar önska dig

Det som ingen behöver men alla önskar sig. Så står det i reklamfilmen för von Braun Sports Cars. Bilhandeln har ögongodis för alla bilintresserade.

ANNONS
|

– Jag har faktiskt haft utleveranser på julafton vid några tillfällen. Det är inte försent än, säger Torbjörn von Braun och skrattar.

Med andra ord finns fortfarande chansen en dag före julafton för den som vågar önska stort.

Torbjörn von Braun som är vd visar runt bland dyrgriparna. Det är Ferrari, Aston Martin och andra sportbilar i miljonklassen. Den senaste affären var en Mercedes som gick på 4,6 miljoner kronor.

Utveckling och service

Det är inte en vanlig bilhandel han driver utan företaget står även för service, underhåll och renovering. Dessutom bygger de om äldre bilmodeller och utvecklar nya. I nära 30 år har han hållit på att utveckla en egen sportbil som bär namnet VB1, det projektet ligger i ett eget bolag.

– Jag är väl egentligen mer kreatör än entreprenör. Jag gillar färg och form och att se saker utvecklas.

Den vanligaste frågan han får är varför det blev Skene.

– Det är för att man hade förutsättningarna för att vara här.

Han är uppvuxen vid Haby gård en liten bit från företaget. Som tonåring i början av 1980-talet mekade han med moppar och Epatraktorer, hans pappa hade grustäkt och ett garage med lastbilar.

Snart 40 år i Skene

Torbjörn von Braun och en kompis började med en verkstad redan 1984 när han slutat gymnasiet. Sedan utvecklades företaget och på den vägen är det. Sedan 1993 har de varit i de nuvarande lokalerna.

– Man kanske förväntar sig att det ska ligga på Avenyn eller på Sveavägen.

Han har testat att driva verksamhet i både Göteborg och Stockholm men märkte inte av någon större skillnad i intäkter. Nu blir det mer verkstad och mindre prat, kunderna bokar ofta in möten och kommer väl förberedda när de dyker upp i Skene.

– Det är ganska kostnadseffektivt och tidseffektivt. Man behöver inte alltid vara nära marknaden.

I dagsläget finns de flesta kunderna i Italien, Frankrike och Tyskland. Det beror på att svenska kronan är lågt värderad.

Särskild målgrupp

Han funderar lite kring den rådande konjunkturen.

–Det är mycket osäkerhet och i Sverige är vi extra känsliga. Jag tycker nog jag har en rätt stabil kundkrets.

Det hänger förstås ihop med att den som har råd med den här typen av lyxkonsumtion inte påverkas lika mycket som vanliga löntagare.

– Är du likvid så blir det lättare, sitter du i bankens klor så blir det svårare. Sedan ska man ha respekt för konjunkturen.

Torbjörn von Braun har sin egen bild av drivkrafterna, varför vissa människor vill lägga så mycket pengar på en bil.

– Det här handlar mycket om framgång, om självpremiering. Det är synnerligen onödiga prylar.

Han visar runt i verkstaden där det bland annat står en Ferrari som genomgår en totalrenovering. Notan lär sluta på 2 miljoner kronor.

Torbjörn von Braun talar med värme om sina anställda. Det är yrkesmänniskor med mycket erfarenhet, tekniskt kunnande, intresse och leklust.

Ett projekt som kanske blir klart nästa år är en uppgraderad version av Volvo P1800, Helgonetbilen. Projektet har väckt stort intresse bland bilnördar. Den ska heta Saint och till det yttre ser det ut som samma bil som den som blev känd i början av 1960-talet.

– Det är en stolthet för Sverige. Volvo har inte alltid varit det sexigaste alternativet utan mer det förnuftiga alternativet.

Kända kunder

På en av väggarna i bilhallen syns autografer från några av hans kunder. Per Gessle, Mickey Dee och Ronnie James Dio har skrivit hälsningar. För Kung Carl XVI Gustaf finns det en hel vägg med tidningsklipp, intill står kungens gamla Ferrari 456M GT. Den är inte till salu.

Själv tycker han om körupplevelsen i en Ferrari men är inte så knusslig med vad han själv kör hem i.

– Jag kör det som blir över. Jag är väldigt mycket allätare och uppskattar äldre bilar med karaktär, säger Torbjörn von Braun.

LÄS MER:A-traktorer – frågan som delar kommunen

LÄS MER:Här är företaget som vågar tänka utanför boxen

LÄS MER:Elias bygger nya datorer av gamla delar