Här skapas konstverk i naturen – av bara naturliga material

Allt man hittar i skogen kan bli konst och lek. Det var mantrat när föreningen Popcornkraft samlades vid stranden i Ekelund under söndagen.
– Att gå ut och leka i skogen är gratis, säger Maria Frank.

ANNONS
|

Runt en eld mumsas det popcorn och smids planer. Längs med stranden i Ekelund, en lite dold pärla längs med Östra Öresjön, ska det skapas konst av vad man hittar i naturen.

– Man skapar installationer, stora eller jättesmå, i naturen av det naturen släpper ifrån sig, säger Maria Frank.

Det är föreningen Popcornkraft som ligger bakom vilka Mark-Posten tidigare har skrivit om. De har fått 50 000 kronor från Postkodstiftelsen för att, ungefär, få människor att mötas och uppleva saker tillsammans. Människor som kanske inte har någon naturlig koppling till föreningsliv genom sport eller liknande.

– Projektet ska löpa under nio månaders tid och mynna ut i en vernissage i slutet av januari. Vi har pratat om 21 januari, Kramens dag, det tycker vi hade passat, säger Anna Vallin, en av grundarna till föreningen.

”Land Art” – att skapa av naturen

Att skapa konst av vad man hittar i naturen, på plats i själva naturen, kallas ibland för ”land art”, svenska gångbara begrepp är skogskonst eller miljökonst. Maria Frank, som håller i workshopen, har förberett ett antal eklöv hon spetsat på vasstrån och kilat ner i sanden. I en hålighet i en rot har hon kilat fast vasstrån till något sorts galler.

– Jag ska göra en liten grej här men går jag för långt ner så välter jag, säger Gunilla Karlsson.

Hon stödjer sig på rollatorn medan hon något mödosamt men noggrant gör en installation av sand och löv på marken.

– Det som är bra är att man inte kan säga att något blir fel, säger hon.

Nedåt stranden står Ann Severinsson.

– Jag hittade det här lilla hålet så jag gör lite där, säger hon och placerar några ekollon i en hålighet i ett rotsystem.

Några blanka stenar samsas med en barkbit.

– Det behöver inte vara så avancerat, om någon går förbi så ser de ju att någon grejat här, säger Ann Severinsson.

Vill uppmuntra till lek i skogen

Under pandemin var det många som gav sig ut i skogarna men enligt Maria Frank stötte hon på många familjer som var lite vilsna där och inte riktigt visste vad man skulle göra där.

– Och det är dyrt att gå på aktiviteter och kurser, många har det lite svårare just nu. Då kan man gå ut i skogen och bara leka såhär. Sedan är det en miljövänlig och hållbar lek också, säger hon.

Nästa tillfälle för Popcornkraft blir 8 oktober, exakt vad som ska göras och var det ska ske är inte helt spikat än.

LÄS MER:Markföreningen Popcornkraft vill bidra till gemenskap

LÄS MER:Birgitta fixar vernissage på ridbanan

LÄS MER:Ny kampsportsklubb startar i Skene Skog