Planen är att bygga nytt boende med 32 lägenheter intill Kinnaborg.
Planen är att bygga nytt boende med 32 lägenheter intill Kinnaborg. Bild: Ola Pilhem

Här vill kommunen bygga nya äldreboendet

Behoven av lägenheter i äldreboenden ökar i kommunen. Nu finns ett förslag på ett nybygge vid Kinnaborg med upp mot 32 lägenheter.

ANNONS
|

– Eftersom demografin ser ut som den gör så ser man att gruppen äldre äldre ökar. Det behövs fler vård- och omsorgsplatser, säger Lena Ferm Hansson (C).

Hon är tillträdande ordförande i den nya omsorgsnämnden som börjar sin mandatperiod 1 januari. Den har sitt första möte redan i början på året men nämnden har ännu inte hunnit förbereda ärendet som gäller det nya omsorgsboendet i anslutning till Kinnaborgshem.

Störst behov av äldreboenden finns just nu i Kinna och i nordvästra delarna av kommunen, därför står Sätila på tur när kommunen planerar för nya boenden.

Nu finns det bland annat korttidsboende och vårdcentral vid Kinnaborg.
Nu finns det bland annat korttidsboende och vårdcentral vid Kinnaborg. Bild: Ola Pilhem

Bakgrunden är en förstudie tagits fram av teknik- och serviceförvaltningen i samarbete med arkitektbyrån BSV arkitekter och ingenjörer AB. Häromveckan godkände teknik- och servicenämnden förstudien som nu hamnar på omsorgsnämndens bord.

– Där finns redan platser idag och korttidsboende. Det blir ju att man utvidgar där. Tomten är stor så man kan bygga till, säger Lena Ferm Hansson (C).

Vårdcentral på plats

Kinnaborg var tidigare ett sjukhem som drevs av dåvarande landstinget men kommunen köpte fastigheten i början av seklet. I området finns redan vårdcentral, korttidsboende och daglig verksamhet.

Arkitektbyrån BSV har tagit fram ett förslag på hur det nya omsorgsboendet skulle kunna se ut.
Arkitektbyrån BSV har tagit fram ett förslag på hur det nya omsorgsboendet skulle kunna se ut. Bild: Marks kommun/BSV arkitekter & ingenjörer AB

Enligt förstudien ska det nya boendet byggas av kommunägda bolaget Marks bostads AB och hyras ut till kommunen. Investeringskostnaden beräknas till 95 miljoner kronor och kommunens hyra blir cirka 6 miljoner kronor per år. Planen är att omsorgsboendet byggs i två etapper med 16 lägenheter per etapp och att den första etappen byggs klar under år 2025.

– Jag tror att det kommer att bli ett bra äldreboende på platsen.

Lisa Dahlberg (S) som är ordförande i Marks bostads AB säger att kommunen traditionellt har valt att äga och förvalta vård- och omsorgsboenden genom det kommunala bostadsbolaget.

– Nästan alla boenden ägs av Marks bostads AB. Det är ett upplägg som finns sedan ett antal år tillbaka. Bostadsbolaget har erfarenhet av att producera lägenheter och det behövs fler vård- och omsorgsplatser, säger Lisa Dahlberg (S).

LÄS MER:FHM: Äldre ska vaccineras varje år

LÄS MER:KLART: De ska styra de olika nämnderna

LÄS MER:Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge