”Hesa Fredrik” ljuder över nejden – nu också i Horred

80 nya ljudsändare ska testas. Signalen Viktigt meddelande till allmänheten, även kallad Hesa Fredrik, ljuder i hela Sverige den 6 mars – och då går också de nya sändarna i Horred i gång.

ANNONS
|

En av alla Hesa Fredrik som finns runtom i landet.
En av alla Hesa Fredrik som finns runtom i landet. Bild: Stefan Bennhage

Fyra gånger om året testas signalen för Viktigt meddelande till allmänheten. Tidigare har det funnits ungefär 40 ljudsändare i området runt Ringhals men det har nu utökats. Det rör sig om ett område på cirka 25 kilometer från kärnkraftverket.

– Vi har nu byggt ut utomhusvarningssystemet i Varbergs, Kungsbackas och Marks kommuner för att kunna varna de som bor, verkar och vistas i den utökade beredskapszonen, säger Rikard Svensson, handläggare på Länsstyrelsen i Halland och projektledare för utomhusvarningssystemet, i ett pressmeddelande.

80 nya tutor för Viktigt meddelande till allmänheten provas.
80 nya tutor för Viktigt meddelande till allmänheten provas. Bild: MSB

Det var den första juli förra året som beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk utökades. Nu har nya tutor satts upp vid större arbetsplatser, fritidshusområden, campingplatser, badplatser, idrottsanläggningar, golfbanor och andra platser där många tillfälligt samlas.

80 nya ”Hesa Fredrik”

Totalt har ungefär 80 nya ljudsändare satts upp i tätorter där det bor fler än 200 personer. Länsstyrelsen har tillsammans med kommunerna runt om, pekat ut platser där de nya ljudsändarna har satts upp och skrivit avtal med fastighetsägarna.

I första hand har ljudsändarna monterats på kommunala fastigheter, i andra hand företagsfastigheter och på en del platser även på privatägda fastigheter som ladugårdar, förrådsbyggnader och garage, säger Rikard Svensson.

– På flera platser är det första gången som ljudsändare kommer att höras. Onsalahalvön är en sådan plats, där sitter de dessutom ganska tätt. Ljudsändarna är konstruerade för att höras utomhus och hörs inte alltid om man är inomhus, säger Rikard Svensson.

Viktigt meddelande till allmänheten ljuder i hela Sverige den 6 mars klockan 15.00, då går också de 80 nya ljudsändarna i gång.

Ringhals kärnkraftverk
Ringhals kärnkraftverk Bild: Håkan Johansson

LÄS MER:Därför hördes ett ”skrapande ljud” från Strömskolans tak

LÄS MER:Här finns jobben i kommunen

LÄS MER:Planerad bergtäkt väcker oro bland Sätilabor