Kostnaderna för att driva Marks ishall är skyhöga på grund av elpriset.
Kostnaderna för att driva Marks ishall är skyhöga på grund av elpriset. Bild: Mikael Axelsson/MA eventfoto

Hockeyförening kan få stöd med skenande elräkningar

Föreningen Fotskäls HC som driver Marks ishall har drabbats hårt av de stigande elpriserna. Nu kan de söka stöd hos kommunen.

ANNONS

– Vi ligger på en årlig förbrukning på 500 000 kilowattimmar. Det är en utmaning nu. Vår elkostnad blir tre gånger så hög, säger föreningens ordförande Niklas Malmström.

Föreningens elförbrukning är koncentrerad till åtta månader under vinter, vår och höst. De har ett avtal via kommunen för elen, årskostnaden brukar ligga på mellan 600 000 kronor och 700 000 kronor ett normalt år.

– Nu med tredubblat elpris riskerar vi att hamna på 1,5 till 2 miljoner kronor och det löser vi inte eller så blir det väldigt dyrt att spela ishockey.

Egen ishall

Föreningen har funnits sedan 1972 och sedan 1983 har föreningen haft en egen ishall som de både driver och förvaltar. Kommunen äger kylanläggningen men föreningen betalar för att använda den.

Marks ishall i Fotskäl är 40 år gammal.
Marks ishall i Fotskäl är 40 år gammal. Bild: Ola Pilhem

Under säsongen har Fotskäls HC haft andra oförutsedda kostnader förutom det skenande elpriset. En vattenläcka i ett duschrum innebar att föreningen fick lägga pengar på en renovering och dessutom har ismaskinen behövt service akut vid två tillfällen.

– Sådana pengar sitter inte föreningen och trycker på. Det är ett orosmoment.

Niklas Malmström är orolig för hur stor elräkningen för januari blir, den kan landa på 240 000 kronor eller mer.

Beslut om tillfälligt stöd

Under måndagen gick Marks kommun ut med information om att det införs ett tillfälligt stöd till föreningar som driver sin egen anläggning, efter ett beslut i kultur- och fritidsnämnden.

Det tillfälliga stödet gäller för ökade energikostnader under perioden oktober 2022 till och med februari 2023, om kostnadsökningen beror på elpriserna.

Det finns ett antal villkor för att föreningarna ska kunna ta del av stödet.

– Ett stöd för föreningen är ju väldigt välkommet. Vi får sätta oss ned och titta på vilken dokumentation som krävs så att vi kan söka om bidrag, säger Niklas Malmström.

Han nämner att föreningen får ett bidrag från kommunen varje år men att det inte räcker till vid sådana här plötsliga prisökningar.

På lång sikt hoppas han på att ha en dialog med kommunen om hur föreningsbidraget ska utformas med tanke på elpriser bland annat.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (S). Arkivbild.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (S). Arkivbild. Bild: Boel Ferm

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (S) säger att det har gått ut information till föreningarna om att de kan söka det här tillfälliga stödet. Nämndens budget för stödet är på 450 000 kronor.

– Våra pengar är ju bara en droppe i havet. Det har gått ut till föreningarna så får vi se hur långt det räcker. Det är tufft, speciellt för de som har intensiv elförbrukning under kortare perioder, säger Birgitta Andersson (S).

Hon uppmanar alla föreningar att ta kontakt med en energirådgivare för att få råd, om det går att spara in på kostnaderna på något sätt.

LÄS MER:Marbo vann mot Kalmar efter nervös sista period

LÄS MER:Förlust för Fotskäl på bortaplan mot Duells

LÄS MER:Sätilas vinnarsvit intakt – 47:e raka segern mot Marbo