Inredningsföretaget Stayhome i Kinna får ny ägare

Kinnabaserade nätbutiken Stayhome som säljer inredningsprylar har fått en ny ägare. Det är Nässjöföretaget Älskaplåt som kommer att fortsätta att driva och utveckla Stayhome parallellt med sin egen verksamhet.
– Temat med plåt passar väldigt bra, säger Johan Söderlöv som är avgående vd för Stayhome.

ANNONS
|

De har haft ett visst samarbete tidigare i och med att Stayhome har tagit in produkter från Älskaplåt i sitt sortiment och sedan har de träffats på mässor.

Tidigare i höst annonserade Johan Söderlöv att han planerade att sälja sitt företag och efter det har de haft en intensiv kontakt.

– Det har varit intensiva veckor får man väl säga, säger Anna Giss och skrattar.

Hon är vd för företaget Älskaplåt i Nässjö som också är ett e-handelsföretag men som framför allt har riktat in sig på egendesignade och lokalt tillverkade inredningsprodukter i plåt.

– Vi har bara egentillverkade produkter.

Stayhome å andra sidan har enbart sålt produkter från andra företag, både svenska och utländska. När företaget startade 2011 var det framför allt belysning men på senare år har sortimentet breddats ordentligt mot andra inredningsdetaljer, fårskinn och trädgårdsinredning. De har bland annat haft produkter från Markslöjd.

– Totalt har vi haft över hundra varumärken som vi arbetat med, säger Johan Söderlöv.

De försöker att hitta de lite ovanliga detaljerna för den som vill försköna sin trädgård.

Stayhome utnyttjar datatekniken

Produkterna har marknadsförts med hjälp av egna bilder, ibland tagna hemma i Johan Söderlövs egen trädgård, som sedan bearbetats. Datakunnandet är högt inom företaget, det gör att de bland annat har kunnat samordna den egna hemsidan med leverantörernas lager så att kunden alltid vet vad som finns och inte finns på lager.

– Vi var ganska tidigt ute med att göra de här kopplingarna, säger Johan Söderlöv.

Under pandemin märkte Johan Söderlöv och kollegan Johan Wallin att intresset för trädgårdsinredning ökade och det var även då de fick upp ögonen för Älskaplåts krukor och odlingsramar i plåt.

– Temat med plåt passar oss väldigt bra. Det har blivit väldigt stort med rostiga krukor. Det vi brinner för är trädgård och odling, så det är klockrent, säger Johan Söderlöv.

Han kommer själv att byta bransch och för honom var det ett bra läge att sälja företaget nu.

– Det är klart att det känns vemodigt, det här har varit mitt skötebarn. Men det är kul att någon som brinner för det kan ta över, säger Johan Söderlöv.

Stayhome blir kvar i Kinna

Johan Wallin som är anställd kommer att arbeta kvar i lokalerna i Kinna där det finns kontor och ett mindre lager.

– Det är jag som sköter det dagliga med kundkontakter och orderhantering. Det kommer att rulla på som vanligt, säger Johan Wallin.

Även företagsnamnet Stayhome kommer att leva kvar.

Anna Giss som nu tar över Stayhome tillsammans med sin kollega Anne Johansson ser att företagen kommer att komplettera varandra på ett bra sätt.

– Vi tror ju att vi har samma målgrupp.

Älskaplåt började sin verksamhet mer eller mindre av en slump. Ekonomen Anna Giss och designern Anne Johansson tog fram en kaktus i plåt, för att kunna ha som utsmyckning i fönstren på det industriföretag som de arbetade på då.

– Från början var det en kul idé, då blev det kaktusar. Så småningom kom det kunder som frågade om de fick köpa dem, säger Anna Giss.

På den vägen är det, företaget startade 2017 och nu har de en fysisk butik i Nässjö och 130 återförsäljare. De säljer både rena utsmyckningsdetaljer och trädgårdsinredning i plåt som fyller en praktisk funktion. Förutom de två delägarna så har de en person anställd på halvtid. Allt tillverkas lokalt utanför Nässjö och skickas till kunden i platta paket.

En av Älskaplåts styrkor är marknadsföreningen, bland annat i sociala medier, och det kommer även Stayhome att gynnas av.

– Vi hoppas att det finns bra synergieffekter och att vi kan bli större och bättre tillsammans, säger Anna Giss.

Älskaplåt omsätter för närvarande mellan 6 och 7 miljoner kronor per år. Stayhome omsätter 10 miljoner kronor.

LÄS MER:Tomas Ekberg (M): ”2024 kommer bli jädrigt mörkt”

LÄS MER:Cathy Walker tar inredning till en ny nivå

LÄS MER:Job Group köper upp engelskt företag – vill expandera utanför EU