Lars Isaksson (S), Linnea Wickman (S),  Jessica Rodén (S) och Johan Büser (S).Detta var den svenska delegationen denna valomgången. Alla observerade i Istanbul.
Lars Isaksson (S), Linnea Wickman (S), Jessica Rodén (S) och Johan Büser (S).Detta var den svenska delegationen denna valomgången. Alla observerade i Istanbul. Bild: Foto: Privat

Jessica Rodén (S) från Mark var valobservatör i Turkiet

De har just varit val i Turkiet, fyra svenska observatörer var på plats under den andra och avgörande valomgången. En av dem är Jessica Rodén, riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Sjuhärad. ”Just nu sitter jag och observerar när de räknar rösterna. Spännande!!”, skriver hon i ett mejl till tidningen.

ANNONS
|

Nu är Jessica Rodén snart på svensk mark igen. Hon bor i Tostared och skriver från flygplatsen i Istanbul att det har varit väldigt spännande och intressant att vara valobservatör.

”Detta är första gången jag valobserverar så allt har varit nytt. Jag var ju även i Istanbul och observerade första valomgången.”

Då bestod den svenska delegationen av sex personer, fem socialdemokrater och en moderat.

Bemötande har varierat beroende på vilken stadsdel observatörerna varit i. På de flesta ställen blev de varmt välkomnade och fick höra att man är tacksam över att de är där som observatörer.

Jessica Rodén (S).
Jessica Rodén (S). Bild: Pressbild

I söndags hölls det val i Turkiet och Recep Tayyip Erdoğan, president i över 20 år, fick över 52 procent rösterna och kommer att sitta kvar som president i ytterligare fem år. Motståndare i valet var Kemal Kiliçdaroglu, socialdemokratisk politiker. Han är Republikanska folkpartiets nuvarande partiledare. Efter valförlusten säger Kemal Kiliçdaroglu att demokratin i Turkiet förlorar när Erdoğan vann. Erdoğan är ledare för det konservativa islamistiska partiet AKP.

På frågan om Jessica Rodén tror att det har förkommit fusk svarar hon att observatörerna inte har upplevt något fusk men att partierna och kandidaterna inte haft jämlika villkor att synas i media till exempel.

Blandat bemötande av befolkningen i Turkiet

”På enstaka ställen har det varit mer spänd stämning och vi har blivit ifrågasatta. Man har undrat vad vi gör där och bett oss att lämna vallokalen”, skriver Jessica Rodén till Mark-Posten.

Valdeltagandet har varit högt och Jessica Rodén tycker att det har märkts i vallokalerna med långa köer utanför.

”Människor har i flesta fall varit väldigt glada och det har varit en härlig stämning”.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) var i Turkiet med hundra valobservatörer från olika länder, samt annan personal för att säkerställa att röstningen skett på ett korrekt sätt.

OSCE PA – Organization for Security and Co-operation in Europe Parliamentary Assembly – lämnar en rapport efter valobservationer. Rapporten från denna valomgång kommer måndag eftermiddag.

Turkiet

Officiellt Republiken Turkiet, är ett eurasiskt land som sträcker sig över halvön Anatolien i sydvästra Asien och Östra Thrakien på Balkanhalvön i sydöstra Europa.

Turkiet gränsar till åtta länder; i Europa till Bulgarien och Grekland och i Asien till Georgien, Armenien, Azerbajdzjan, Iran, Irak och Syrien.

President: Recep Tayyip Erdoğan, återvald.

Huvudstad: Ankara.

Riktnummer: +90.

Valuta: Turkisk lira.

Befolkning: 84,78 miljoner (2021) Världsbanken

Källa: Wikipedia

LÄS MER:KLART: De ska styra de olika nämnderna

LÄS MER:Mark Secondhand skickar förnödenheter till Turkiet

LÄS MER:Kinnabo försökte smuggla tusentals cigaretter från Turkiet – döms till böter