Julia fångade norrskenet på bild i Kinna – då kan du se det igen

På flera ställen runt om i Sverige men också i Marks kommun kunde man skåda norrsken under söndagen. En av de som till och med lyckades fånga det på bild var Skenebon Julia Balika och i kväll ska hon försöka se det igen.
– Man måste verkligen fånga ögonblicket, säger hon.

ANNONS
|

Det var vid strax innan klockan 22.30 som Skenebon Julia Balika fick en notis på mobilen om norrskenet.

Skenebon Julia Balika ska försöka se norrsken under måndagen igen.
Skenebon Julia Balika ska försöka se norrsken under måndagen igen. Bild: Privatbild

– Jag använder en app som heter Aurora. Den visar när de blir norrsken. När jag fick notisen var jag i Kinna och ute och åkte med bilen, Jag tänkte: ”Va, vilken tur”, säger hon.

Det var första gången som Julia såg ett norrsken.

– Jag har fått en notis i appen en gång innan. Men då missade jag det. Det är synd att det går så fort. Det verkar som att man måste vara på rätt plats och vid rätt tid annars är det kört. Man måste verkligen fånga ögonblicket.

Kan bli norrsken igen

På fler platser i kommunen men även i hela Sverige kunde man se norrskenet. I Facebookgruppen ”Norrsken” har användarna lagt upp massvis med bilder på spektaklet.

I den Facebookgruppen och på flera medier vittnas det om att man kommer kunna se det igen.

– Det kommer vara fullfart även i kväll (måndag). Men jag törs inte spå hur långt söder ut man kommer att kunna se det, säger norrskensforskaren Urban Brändström till P4 Sjuhärad.

Ovanligt att norrsken syns i söder

För att kunna se norrsken får det inte finnas moln på himlen.

– Det ganska ovanligt att det är så långt söder ut. Generellt är vanligast att det sker under sen höst och tidig vår, inte under midvintern. Man brukar kunna se det från kvällen fram till morgonen, säger Anna Rutgersson, meteorolog på Uppsala Universitet, och fortsätter:

– För att se ett norrsken måste det vara klart och får inte vara för mycket gatubelysning. Ett norrsken kan synas flera minuter.

Julia ska fånga ögonblicket i kväll

Goda chanser till klart väder verkar det bli under måndagen.

– Det ser ganska bra ut i natt. Det kan vara lite moln här på eftermiddagen men det kan försvinna till natten. Efter 21 ser det ut att bli mer klart, säger Emma Rosengren meteorolog på SMHI.

Julia tänker såklart ta chansen att se ett till norrsken.

– Jag har fått flera notiser från appen. Jag tar med mig sambon, hunden och kaffe. Det är väldigt vackert, säger hon.

Har du bilder på norrskenet eller kommer ta bilder i kväll? Skicka in de till redaktionen@markposten.se.

Vad är ett norrsken?

Väldigt förenklat och kort sagt kan solen ibland få utbrott och då skickas partiklar ut från solens yta. I sin tur slungas dessa dessa partiklar mot jorden. Men det som sätter stopp för att det ska komma in är magnetosfären. Det är som ett slags skyddande hölje kring jorden.

När partiklarna från solen träffar jordens atmosfär kan det uppstå norrsken. Det bildas när partiklarna krockar med atomer och molekyler där. I samband med detta blir det oftast ett grönt sken.

Källa: Rymdstyrelsen

LÄS MER:Röda mattan rullades ut när Kinna B&B öppnade under lördagen

LÄS MER:Kärlek på äldre dar: ”Vi har haft ett underbart äktenskap”

LÄS MER:Joel Hjort graffar i gångtunneln – på kommunens beställning