Kaskad måste rekrytera för att kunna hålla mer öppet

Det har blossat upp en diskussion om Kaskads öppettider. Nu förklarar fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (S) och verksamhetschefen Andreas Lybacken varför öppettiderna är begränsade.

ANNONS

Det var i förra veckan som Kaskads nya öppettider publicerades, som bland annat innebär att simhallen är helt stängd för allmänheten på måndagar och söndagar. Tisdagar och onsdagar är den öppen några timmar åt gången, på morgonen respektive på eftermiddagen. Mark-Posten har tidigare skrivit om kritiken mot öppettiderna.

– Vi har hela tiden haft en ambition att vi ska ha samma öppettider som förut. Vad vi behöver är mer och kompetent personal. Vi tappade så mycket personal när vi stängde, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Andersson (S).

Personal har lämnat

Simhallen har hållit stängt i ett och ett halvt år på grund av ombyggnationen och även på grund av pandemin. Nu finns det en utökad budget för att anställa. Det rör sig om en utökning med sex tjänster plus att det behövs ersättare för personal som fått annat arbete eller börjat studera.

– Vi har redan fått klartecken från kommunstyrelsen att vi får en budget så att vi kan utöka personalen.

Kultur- och fritidsförvaltningen var med på jobbmässan i förra veckan och de ska snart annonsera ut tjänster.

– Vi jobbar ju med rekryteringen så snabbt vi någonsin kan.

Hur kommer det sig att ni gör detta nu och inte tidigare, innan öppningen av Kaskad?

– Vi har en ny kommunstyrelse och nya kommunalråd. Det är inte säkert att de hade detta helt klart för sig på samma sätt som de avgående hade, säger Birgitta Andersson (S).

När simhallsverksamheten har lyckats värva ny personal med relevant utbildning så hoppas hon att Kaskad ska kunna hålla mer öppet jämfört med dagsläget.

Birgitta Andersson (S) tar som exempel att många vill kunna besöka simhallen på söndagar, framför allt barnfamiljer. Exakt hur länge det dröjer innan Kaskad kan erbjuda bättre öppettider och exempelvis söndagsöppet är svårt att sia om. Det beror på hur rekryteringen går.

– Jag hoppas att folk har lite tålamod. Det allra viktigaste är att simskolorna kan starta, vi har en simskuld till våra unga. Jag tycker att vi har börjat i rätt ända, att se till att barnen får simundervisning.

På lång sikt hoppas Birgitta Andersson (S) att Kaskad ska kunna hålla öppet ännu mer än vad den gamla simhallen hade.

Brist i hela landet

Andreas Lybacken, verksamhetschef på fritidsförvaltningen i Marks kommun, bekräftar att det inte finns tillräckligt med personal för att bemanna alla funktioner inne i simhallen och därför måste vissa aktiviteter prioriteras. Även han nämner simskolorna , där kommunen har ett ansvar för öka simkunnandet.

– Vi ligger efter med det och behöver arbeta med det för att komma ikapp, säger Andreas Lybacken.

Han tillägger att de nuvarande öppettiderna är en tillfällig lösning under starten av verksamheten.

– Vår ambition är att vi ska kunna ha mer generösa öppettider så småningom. På sikt hoppas vi komma tillbaka till de öppettider vi haft tidigare.

Det som har påverkat personalbehoven är att det nya badhuset är ungefär dubbelt så stort som det gamla och ställer andra krav på bemanning. Detta gäller framför allt antalet badvärdar.

– Generellt sett är det en utmaning att rekrytera badvärdar och så är det i hela landet. Nu när det är öppet och inte en byggarbetsplats hoppas vi att det ska bli lättare att rekrytera.

LÄS MER:Nyrenoverade Kaskad öppnar snart men öppettiderna upprör

LÄS MER:Nu öppnar badhuset i Skene för simföreningar

LÄS MER:Snart kan du ta ett dopp i nya bassängen