Marica Persson, Jinelyn Telenius och köksmästare Jessica Holmblad hoppas gå vidare till final i tävlingen Arla Guldko.
Marica Persson, Jinelyn Telenius och köksmästare Jessica Holmblad hoppas gå vidare till final i tävlingen Arla Guldko. Bild: Ola Pilhem

Köket i Fotskäl vill sprida matglädje till äldre

Personalen i köket drivs av skaparglädje och viljan att sätta guldkant på maten de serverar till de äldre på Almängs servicehus. Nu hoppas de vinna pris.

ANNONS
|

Elisabeth Landgren, 79 år, har inte svårt att komma på vilken som är hennes favoriträtt.

– Bruna bönor och fläsk, det har vi fått mer av på sista tiden, säger hon.

Hon är uppvuxen i Skåne men flyttade som vuxen till Älekulla, innan hon gick i pension arbetade hon som sjuksköterska. De senaste åren har hon bott på Almängs servicehus.

Hon tillägger att maten överlag har blivit bättre och hon njuter också av att det är fint dukat och att det är ett glatt gäng som samlas kring bordet.

Lokala råvaror

Vårdbiträdet Lotten Borgvall uppskattar också att köket satsar så mycket på att erbjuda det lilla extra.

– Man märker verkligen att det är hög kvalitet på kött och charkvaror. Sedan hänger det ju på oss i personalen att vi presenterar den på ett bra sätt, säger Lotten Borgvall.

Vårdbiträdet Lotten Borgvall pratar om matupplevelser tillsammans med Elisabeth Landgren, 79 år.
Vårdbiträdet Lotten Borgvall pratar om matupplevelser tillsammans med Elisabeth Landgren, 79 år. Bild: Ola Pilhem

Det är mycket av detta som köksmästaren Jessica Holmblad och hennes kollegor vill uppnå.

– Vi försöker laga mat från grunden och när det är högtider försöker vi göra lite extra med trerätters, säger Jessica Holmblad.

På nyår serverades exempelvis fisk - och skaldjurspaté och i Trettondagshelgen fick de äldre njuta av vildsvinsbiffar.

Köket uppmärksammar högtider med lite extra god mat.
Köket uppmärksammar högtider med lite extra god mat. Bild: Privat

De har upphandlat köttet lokalt, både fläsk, nöt och viltkött. För de äldre som har svårt att tugga så använder de puréer av fläsk, nöt, kyckling och grönsaker som kryddas och smaksätts så att den inte bara liknar dagens mat utan att smakerna blir samma.

I samråd med dietisten så använder de smör, ägg och grädde i recepten men serverar lite mindre portioner. Det höjer energivärdet och proteinvärdet så att det passar äldres behov.

I ansökan till tävlingen Arla Guldko 2023 har de specificerat hur de arbetar med miljötänk, bemötande och servering bland annat.

Matglädjen i första rummet

De tävlar i kategorin Bästa Seniormatglädje och just matglädjen är den viktigaste delen när de ska beskriva sitt arbete. De beskriver hur de arbetar för att maten ska kunna upplevas med alla sinnen och att de boende ska kunna komma med individuella önskemål. Nu har de fått besked att de tävlar i semifinalen tillsammans med tio andra semifinalister från hela Sverige.

– Det här är ett kvitto på att vi gör rätt grejor, säger Jessica Holmblad.

Juryn ska utse tre finalister i varje kategori som får vara med vid finalen i Stockholm i maj.

Det är Arla som står bakom tävlingen Arla Guldko. Enligt företagets egen beskrivning av tävlingen så är det ett initiativ för att hylla vardagshjältarna i köken.

”Genom att hylla dem och sprida deras sätt att jobba med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik kan fler bli inspirerade och sporrade” skriver Arla.

– Nu hoppas vi att vi är en av de som går till final. Det hade varit väldigt roligt men konkurrensen är hård, säger Jessica Holmblad.

Köket i Almängs servicehus lagar mat varje dag till 65 personer på äldreboendet och dessutom till äldreomsorgen i Sätila och Hyssna, samt till skolor och förskolor i Fotskäl. Totalt handlar det om 250 portioner per dag.

– Vi har mycket kreativitet i köket. Det är mer än ett kök, här finns engagemang och det känns som hemma, säger Jinelyn Telenius som arbetar i köket.

LÄS MER:PRO–föreningen bäst i Sverige: ”Väldigt roligt”

LÄS MER:Möt kossorna i Mark som har allas blickar på sig

LÄS MER:Så mycket fick kändiskocken för att laga mat i Sjuhärad