Kommunen: Stök och oljud ligger bakom parkeringsreglerna i Kinna

Verksamhetschefen Erik Glansin vid Marks kommun hoppas få till stånd ett dialogmöte med ungdomar som kör A-traktorer. Bakgrunden till parkeringsproblemen hänger ihop med hög ljudnivå, nedskräpning och buskörning i området.

ANNONS
|

Skylten som säger att endast personbilar får parkera på parkeringsdäcket ovanpå parkeringshuset Lilla Lyckegatan, mellan Lövåsgatan och Sätragränd och en liten bit från Lyckeskolan i centrala Kinna, har funnits länge och syftar framför allt till att tyngre fordon inte ska parkera där.

– Den har inte kommit till enbart på grund av A-traktorer, säger Erik Glansin.

Han är verksamhetschef för lokalförsörjning vid kommunens teknik- och serviceförvaltning och ansvarar också övergripande för frågan som rör problemen med parkeringsdäcket, som Mark-Posten tidigare uppmärksammat.

– Jag ska vara tydlig. Vi har inte haft något syfte att hindra dem som parkerar sina A-traktorer och går till skolan, men själva problemet är de som inte sköter sig. Det handlar i någon mån om uppförande och respekt, säger Erik Glansin.

Skylten har funnits längre

Därför har kommunen stängt av parkeringsdäcket på kvällar, nätter och helger i samråd med polisen.

Erik Glansin tror att det har blivit någon form av missförstånd kring skylten, att de som kör A-traktor sett att parkeringsdäcket varit avstängt vissa tider och sedan läst skylten och trott att den är ny.

– Vi har mig veterligen inte avvisat någon som parkerat på ett normalt sätt.

Det kan bli aktuellt att ändra skyltningen men först vill kommunen ha en överenskommelse med ungdomarna så att det blir lugnt i området.

Högljudd musik, klotter och nedskräpning

Erik Glansin har inte haft direktkontakt med andra fastighetsägare i området men förstår att kommunens åtgärder påverkar resten av centrum.

– Vi förstår de bekymren. Jag har inte varit inblandad i diskussionen om andra parkeringar. Den frågan får vi ha med oss.

Det ligger en förskola intill parkeringsdäcket och även bostadshus och de grannarna har upplevt problem med hög ljudvolym, nedskräpning och buskörning. Det har inträffat även dagtid när exempelvis barnen på förskolan ska försöka vila.

– Nu har vi haft ett problem och vi har varit tvungna att agera. De boende och förskolan har haft problem tyvärr, säger Erik Glansin.

Det är på gång ett dialogmöte mellan företrädare för kommunen och ungdomar som kör A-traktor.

– Det ska arrangeras ett möte med ungdomar som kör A-traktor och hur vi ska komma till rätta med de här frågorna. Om vi får en bra dialog med dem och det inte blir stökigt i fortsättningen, då löser vi det.

En granne berättar anonymt till tidningen att skylten vid parkeringsdäcket varit nedklottrad och att det varit problem med klotter och skadegörelse på andra platser i närheten, förutom att det spelas dunkande musik både dag- och nattetid intill parkeringen.

LÄS MER:De vandrar för ungdomarna i Mark

LÄS MER:Ikoniska sportbilen kommer tillbaka i ny version

LÄS MER:Polisen vill att a-traktorer besiktas varje år