Kommunens svar efter jumboplatsen

Marks kommun är inte den sämsta friluftskommunen i landet. Det menar fritidschefen Andreas Lybacken.
– Vi har inte den självbilden att vi är den sämsta kommunen i landet, säger han.

ANNONS
LocationMark|
|

Nyligen skrev Mark-Posten om att Marks kommun utsetts till sämsta friluftskommun, enligt en enkätundersökning gjord av Naturvårdsverket.

Kommunerna fick dels ta ställning till hur deras planer för friluftslivet såg ut med frågor som rörde den utformade politiken gällande friluftslivet, som exempelvis om det fanns avsatta resurser för ändamålet i budgeten.

Nu uttalar sig fritidschefen Andreas Lybacken om resultatet. Han menar att den typen av frågor inte helt speglar de satsningar och initiativ kommunen gör för att lyfta friluftslivet.

– Vi är av uppfattningen att det är ett sätt mäta. Det går att tolka de resultaten olika.

Kommunen delar inte uppfattningen att Mark skulle vara sämsta i landet, enligt honom.

– Vi har inte den självbilden att vi är den sämsta kommunen i landet.

Han lyfter fram olika satsningar på att tillgänglighetsanpassa Lygnevi badstrand i Sätila, och planer på att göra samma sak vid Mos strand.

– Nånstans gör vi satsningar som kanske inte syns, där vi kanske jobbar mer hands-on, säger han.

Satsar på badplatser i kommunen

På frågan om vilka satsningar det kan vara nämner han badplatserna i kommunen.

– Det är tydligt när vi försöker få fram vad barn och unga vill ha fram. Där hamnar badplatser högst upp hos både killar och tjejer.

Förvaltningen försöker arbeta med att utveckla just de badplatser som finns i kommunen.

– Det finns ett antal väldigt bra men vi vill också att de ska bli ännu bättre. Det är något vi har fångat upp. Hur kan vi göra våra friluftsanläggningar ännu bättre och mer attraktiva? Det framkommer inte i den här typen av enkätundersökning.

Vill marknadsföra platser i Mark mer

Enligt Andreas Lybacken kan det bland annat vara värdefullt att titta på de kommuner som ligger högt uppe på listor likt den från Naturvårdsverket.

– Vi behöver inte uppfinna hjulet en gång till. När man sätter lampan på en kommun som gör något jättebra, så finns det möjligheter att ta efter, och se vad de gör.

– I grunden upplever vi att vi har ett välkomnande friluftsliv, men det finns säkerligen områden att utveckla.

En annan utvecklingspunkt tror han är att marknadsföra de platser och områden som redan finns i kommunen, för att människor ska få upp ögonen för dessa.

– Där tror jag att många andra kommuner har satsat mer på besöksnäring, mer attraktiva platser. Där tror jag vi kan använda resultatet, att andra kommuner ligger längre fram. Vi kan bli mycket bättre på att marknadsföra natur, säger han.

”Det är något vi har fångat upp. Hur kan vi göra våra friluftsanläggningar ännu bättre och mer attraktiva? Det framkommer inte i den här typen av enkätundersökning.”, säger Andreas Lybacken.
”Det är något vi har fångat upp. Hur kan vi göra våra friluftsanläggningar ännu bättre och mer attraktiva? Det framkommer inte i den här typen av enkätundersökning.”, säger Andreas Lybacken. Bild: Boel Ferm

LÄS MER:Mark är den sämsta friluftskommunen i hela landet

LÄS MER:Ny sopsortering i Mark – avfallsingenjören: ”Fler som har velat men inte orkat kan nu börja”

LÄS MER:Kurortshotellet som blev Helsjöns folkhögskola