Lära för livet förlorar sitt tillstånd att bedriva förskola

Förskole- och grundskolenämnden i Varbergs kommun återkallar Lära för livets tillstånd att bedriva förskola.
– Sammantaget är bedömningen att de har haft en chans att rätta till brister men inte klarat av det. Från politikens sida var dagens beslut inte jättesvårt, säger David Sandrén (M), ordförande för förskole- och grundskolenämnden.

ANNONS
LocationBreared|
|

Mark-Posten har i tidigare artiklar berättat om Varbergs kommuns omfattande kritik mot Montessoristiftelsen Lära för livet som driver förskola och grundskola i Varberg och även högstadium i Sätila i Marks kommun. Montessoristiftelsen har helt saknat tillstånd från Skolinspektionen för högstadiet utanför Sätila, som kallas för ”Farm School”.

Nu har politikerna i Varbergs kommun sagt sitt och under onsdagen togs beslutet att återkalla tillståndet för förskoleverksamheten. Från och med den 1 januari 2024 förbjuds Lära för livet att driva förskola.

Vad grundar ni beslutet främst på?

– Det finns två huvudskäl till att vi har fattat det här beslutet. Det ena är att huvudmannen inte har följt tidigare förelägganden och att det rör sig om allvarliga brister i verksamheten. Det andra handlar om att ägar- och ledningskretsen inte har tillräckligt med insikt i de föreskrifter som gäller för verksamheten, säger David Sandrén (M).

Hur många barn berörs av att tillståndet återkallas?

– I dag är tolv barn inskrivna på förskolan.

Vad har kommunen för skyldighet att informera berörda vårdnadshavare?

– Vi börjar med att informera huvudmannen i verksamheten att det här beslutet är taget. Sedan är planen att under morgondagen gå ut med informationen till vårdnadshavarna. Vi vill att huvudmannen ska ha möjligheten att förekomma oss med den informationen.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det är aldrig lätta beslut. Men det har varit en lång process innan beslutet togs. Det är brister vi har sett under en tid och som vi har jobbat med huvudmannen för att de ska ha möjlighet att rätta till dem.

Finns det någon plan att skärpa upp tillsynen för fristående förskolor i kommunen?

– Vi har en plan för hur vi genomför tillsynen på alla fristående förskolor och de flesta får inga eller väldigt ringa anmärkningar när vi gör vår tillsyn, vi har koll på det här.

Redaktionen har sökt samtliga i styrelsen för en kommentar.

LÄS MER:Brister kvarstår hos Lära för livet i Varberg

LÄS MER:Riksdagsledamot reagerar starkt på nya uppgifter om Montessoriskolan i Sätila

LÄS MER:Fortsatta frågetecken kring kritiserade Montessoriskolan i Sätila

Varbergs kommuns kritik mot förskoleverksamheten bottnar i flera punkter. Här är ett urval:

Enligt Varbergs kommun finns det inga behöriga förskolelärare bland den ordinarie personalen. Det har även varit oklart vem som är rektor och därmed också vem som ska leda det pedagogiska arbetet. I kommunens utredning har det framkommit att förskolebarnen vanligtvis måste ha med sig frukost och mellanmål. Kommunen bedömer därför att Lära för livet brister i att servera näringsrik och varierad kost. Förskolan brister även i regler för maxtaxa eftersom det innebär en kostnad, utöver maxtaxan, för föräldrar att skicka med mat.

Kommunens utredningen har också visat att utbildningen på förskolan inte bedrivs utifrån skollagen och att förskolans syn på barn och dess lärande är inte tidsenligt.

Ägar- och ledningsprövning: En huvudman som är godkänd att bedriva verksamhet inom skolväsendet är skyldig att löpande säkerställa att kraven på erfarenhet eller insikt samt lämplighet är uppfyllda inom ägar- och ledningskretsen. Huvudmannen behöver också löpande säkerställa att det finns ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamheten. Kommunen har tillsyn över att så är fallet för de fristående förskolorna som kommunen godkänt.

Källa: Varbergs kommun