Larm om terrängbrand i Horred

Det brann i ett terrängområde på uppskattningsvis tre hektar i Horred på söndagen. Räddningstjänsten lyckades omringa branden och få den under kontroll.
– Det är rätt stort, säger Pontus Studahl, vakthavande befäl vid Särf.

ANNONS
|

Ett stort terrängområde i Anneberg i Horred brann under söndagen. Larmet inkom klockan 13.27 och räddningstjänsten skickades till platsen.

– Det är återigen en terrängbrand, det brinner lite i nån sorts skogsdunge. Vi är precis på plats och har inte någon kontroll på den ännu. Det är lite eländigt med terrängen på platsen, säger Pontus Studahl, vakthavande befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

– Vi börjar få lite kontroll över branden, vi har larmat in lite mer styrkor så det är Skene tillsammans med Horred, säger Pontus Studahl.

Horreds styrka fick sällskap av styrkan i Skene som samarbetade med att få branden under kontroll. Området som brann uppskattas till tre hektar stort. Vid klockan 14.30 var branden under kontroll.

– Det var ungefär 150 gånger två 200 meter, det är rätt stort. Den är i princip helt släckt. Vi lägger på vatten för att de blåser lätt upp och börjar pyra, säger Pontus Studahl.

En knapp timma senare, vid 15.20, var branden släckt och räddningstjänsten hade börjat att packa ihop sina saker för att lämna platsen.

Vet ni vad som orsakat branden?

– Det var nog nån sorts eldning, en eldning som gått överstyr, säger Pontus Studahl.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet gentemot markägaren.

– Man har tänt eld på gammalt gräs men tappat kontrollen över elden, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Andra larmet i Horred

Tidigare på söndagen, klockan 11.50, larmades de till Kroppedammet i Horred där någon eldat gräs och för en stund tappat kontrollen över branden. Horredsstyrkans två enheter kunde hjälpa markägaren, som själv hade fått ordning på det hela.

– Det blev aldrig någon brand. Inringaren hade släckt själv så hjälpte vi till med lite extra vatten, säger Studahl.

Avråder från eldning

Räddningstjänsten hade fått in flera larm om terrängbränder under helgen. Pontus Studahl och hans kollegor vill avråda från eldning på grund av riskerna.

– Det är riskfyllt att elda nu, det är väldigt torrt i påskgräset och vi avråder från det, säger han.

Även SMHI varnade för risk för gräsbrand i stora delar av Västsverige. Då det är torrt trots underliggande väta i markerna.

SMHI varnar för risk för gräsbränder

Hur kan det påverka mig?

Stor risk för att gräsbrand uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs.

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

LÄS MER:Larm om olycka i terrängen söder om Torestorp

LÄS MER:Två bilar i krock i Kinna