Listan: Här är de bästa gymnasieskolorna runt Mark enligt ranking

2 800 niondeklassare i Boråsregionen ska nu välja gymnasieskola. Att göra rätt val är ett stort beslut för en 15-åring. Här listas områdets bästa gymnasieskolor enligt företaget Ednias rankning.

ANNONS
|

Brevlådan fylls med reklam och information om olika skolor. På dagarna är det gymnasiemässor där man får träffa elever och sina framtida lärare. På kvällarna är det öppet hus på intressanta skolor. Just nu är det åter igen full verkstad när Västsveriges niondeklassare ska välja gymnasieskola. Besluten man behöver fatta är många. Hur lång tid tar det för mig att ta mig till skolan? Vilket program passar mig bäst?

– Det finns väldigt många skolor och linjer man kan välja och det kan vara förvirrande. Jag tror att många elever och föräldrar känner sig vilsna när det gäller att välja ett program, säger Frans Björnsson.

Han är medgrundare av företaget Ednia som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor för att göra valet enklare för elever. Företagets rankning är baserat på flera faktorer och bygger på hur stor andel som tar examen, snittbetyg, hur många behöriga lärare skolan har, elevers resultat på nationella prov och betygsinflation (där jämförs elevers resultat på nationella prov med elevers slutbetyg). Även elevnöjdhet och lärarnöjdhet räknas in i resultatet.

Gymnasieskolor som är nystartade eller av andra skäl saknar eller har för lite data har inte rankats. Underlaget som Ednia använder är hämtat från Skolinspektionen, Skolverket och Statistiska centralbyrån. Skolor förbjuds från att göra reklam på Ednias sajt.

Så rankas Marks skolor

Eftersom Västra Götalands regionen är stor har Ednia delat upp regionen i fyra områden: Göteborg, Borås (där Mark ingår), Fyrbodal och Skaraborg. Bäst i Mark har det gått för Strömma Naturbrukscentrum i Sätila, som placerar sig på plats 9 av de 13 skolor som ingår i rankingen i Boråsområdet. På plats 11 i Boråsområdet placerar sig Marks gymnasium. Men för den som vill pendla lite kan man också gå i någon av de 70 gymnasieskolorna i Göteborgsområdet.

Tinah Hallberg som är rektor vid Marks gymnasium konstaterar i en skriftlig kommentar att det görs jämförelser med jämna mellanrum mellan olika gymnasieskolor. Det går att göra analysen på olika sätt.

”Resultaten beror till stor del på vilka mät-tal man använder. När man tittar närmare på siffrorna så verkar skillnaderna vara ganska små. I rankingen jämförs även en skola som har ett fåtal program med en skola som har 15 program och där verksamheten är att betrakta som olika verksamhetsformer.” skriver Tinah Hallberg.

Elevnöjdheten är en annan faktor som Ednia tittat på i sin statistik.

"Vi arbetar ständigt med att öka elevnöjdheten på skolan. De siffror ni tagit fram utgår endast från årskurs 2. I våra egna undersökningar är elevnöjdheten högre till exempel på frågan om du är nöjd med din skola som helhet”, skriver Tinah Hallberg.

Rektorn för Strömma Naturbrukscentrum har avböjt att kommentera rankingen.

Frans Björnsson, medgrundare av företaget Ednia som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor efter kvalitetsmått.
Frans Björnsson, medgrundare av företaget Ednia som sammanställer skolstatistik och rankar gymnasieskolor efter kvalitetsmått.

Sajter som ska hjälpa elever välja ägs av privata skolkoncerner

I Ednias rankningsunderlag har man medvetet valt bort att räkna in skolors antagningspoäng, med andra ord de poäng som avgör vilket betyg som behövs för att bli antagen på skolan.

– De poängen reflekterar inte egentligen skolans kvalitet, det visar bara hur många som söker till linjen. Det finns många skolor med lägre intagningspoäng som ändå är jättebra, säger Frans Björnsson.

Om du googlar på ”vilket gymnasieprogram ska jag välja” kan du få upp sidor som gymnasiekoll.se. Där kan man göra ett test och se vilket program som kan passa dig. Men vad många inte vet är att gymnasiekoll.se och flera andra sajter ägs och styrs av Academedia. Sveriges största skolföretag. Något som Dagens Nyheter skrev om i februari.

– Det kan påverka vilka skolalternativ som sajterna visar, säger Frans Björnsson.

Så väljer du rätt gymnasieskola

Frans Björnsson säger att det finns två viktiga saker att tänka på när du ska välja skola.

– För det första bör du fråga dig om skolan är duktig på undervisning. ”Kommer jag att lära mig det jag vill lära mig och det jag behöver för en framtida karriär eller vidare utbildning?” För det andra bör du fråga dig ”Kommer jag att trivas här?”. Hittar man en skola som når upp med båda dessa kriterier kommer man att ha några riktigt fina år framför sig.

På Ednias hemsida finns även andra rankingar, till exempel rangordning av bästa naturvetenskapliga inriktning, bästa vårdinriktning och många fler programrankningar. Där kan man även läsa mer om metodologin bakom rankningen.

LÄS MER:Isabella,15, har siktet inställt på att bli prima ballerina

LÄS MER:Så var studenten i Mark– sommar, sol och lite sorg

LÄS MER:Så har studenttiden varit för Anna och Nellie – nu ligger gymnasietiden bakom dem