Lönekartläggning i Marks kommun

Marks kommun har genomfört årets lönekartläggning bland sina anställda. Nu avsätter politiken fyra miljoner kronor för att komma till rätta med de osakliga löneskillnaderna.
– Män och kvinnor ska ha samma förutsättningar. Det är viktigt för oss som stor arbetsgivare, säger Totte Staxäng, HR-chef i kommunen.

ANNONS
LocationMark|

Årets lönekartläggning visar på drygt 10 miljoner kronor som Marks kommun upptäckt i osakliga löneskillnader. Därför har kommunen avsatt fyra miljoner kronor för att komma till rätta med en del av löneskillnaderna.

Pengarna ska gå till att jämna ut de osakliga löneskillnader som finns.

– Det är en jämställdhetsfråga för oss. Det är det viktigaste för oss som arbetsgivare. Lika lön för lika arbete, säger Totte Staxäng, HR-chef i Marks kommun.

De delar upp det i två delar. Dels osakliga löneskillnader, som inte går att förklaras med annat än könstillhörighet. Den andra delen är sakliga löneskillnader, som kan bero på andra, mer naturliga faktorer.

– Det finns en löneskillnad i samhället. Det är inte bra, säger Staxäng.

Kartläggningen görs under våren, och förs senare under året fram till politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, som fattar beslut om åtgärderna.

Bland de yrkesgrupper som pekas ut i årets kartläggning finns bland andra bibliotekarier och förskollärare.

HR-chefen: ”Ur mitt perspektiv gör vi en rejäl ansträngning”

Av de fyra miljonerna som ska åtgärda en del av löneskillnaderna får barn- och utbildningsnämnden 3,4 miljoner kronor.

De fyra miljoner som politiken avsätter i år innebär att kommunen inte når ända fram med alla löneskillnader 2023.

– Det är en skillnad i samhället. Vi når inte ända fram under ett år. Ur mitt perspektiv gör vi en rejäl ansträngning, säger Totte Staxäng.

Han betonar dock att det inte är ett problem som enbart Marks kommun har.

– Det vore önskvärt att få bort direkt. Det går inte i alla lägen för att minska löneskillnader, säger Staxäng och lägger till:

– Vi jobbar aktivt med det.

Arbetet ska inte blandas ihop med de årliga lönerevisionerna, som görs på egen hand.

Det kan dock uppstå nya osakliga löneskillnader, och även försvinna osakliga löneskillnader till följd av exempelvis lönerevisionerna, menar Totte Staxäng.

– Vi tittar på samma variabler varje år, men lönerna skiljer sig åt. Landskapet förändras.

Så har kartläggningen gått till

Marks kommun har undersökt löner på grupp-och individnivå, för att se om det finns löneskillnader som inte kan förklaras med annat än skillnader mellan könen.

I arbetet med att säkerställa könsneutral lönesättning har skillnader kartlagts och analyserats både när det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män som utför i det närmaste samma arbetsuppgifter och löneskillnader mellan arbeten med lika höga krav.

Enligt beräkningar som kommunen gjort krävs det 10 400 000 kronor för att åtgärda de osakliga löneskillnaderna. Enligt diskrimineringslagen har kommunen tre år på sig att åtgärda löneskillnaderna.

Källa: Marks kommun

LÄS MER:Marks kommun vill satsa 40 miljoner på Skene Skog

LÄS MER:Här är nya loggan för Knallebiblioteken

LÄS MER:Kommunen ersätter studieförbunden när bidragen fallit