Majoritet tar avstånd från förslag om anmälningsplikt

Förslaget om anmälningsplikt, den så kallade angiverilagen, bör inte införas eftersom det skulle innebära en sämre arbetsmiljö för kommunens anställda. Det skriver företrädare för kommunstyrelsens majoritet i ett brev till regeringen.
– Det blir jätteknepigt enligt vår människosyn. Vi vill markera mot den här utredningen, säger Lena Ferm Hansson (C).

ANNONS
|

Det är samarbetspartierna Bästa Mark i form av Socialdemokraterna och Centerpartiet som tillsammans med Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter i kommunstyrelsen står bakom kritiken mot förslaget om anmälningsplikt. Centern i Mark skriver även en debattartikel om saken i Mark-Posten.

Bakgrunden är att regeringen har startat en utredning om möjligheterna att lagstifta så att personal inom den kommunala sektorn blir skyldig att anmäla papperslösa personer till Polismyndigheten eller Migrationsverket

– Det är inte det som vår personal inom skola, omsorg och sjukvård ska behöva ägna sig åt, att anmäla personer som man kommer i kontakt med, säger Ferm Hansson.

Centerpartisten nämner att Barnkonventionen anger att barn ska ha rätt till utbildning och vård. Att samma personer som står för den kommunala välfärden ska ha skyldighet att anmäla innebär därmed enligt henne en etiskt svår situation.

Hon ser det som slöseri med resurser att regeringen låter utreda ett sådant förslag.

– Bästa Mark har tagit initiativ till att vi ska ta fram en skrivelse till regeringen för att kunna påverka, säger hon.

En rösts övervikt i kommunstyrelsen

Det blev voteringen i kommunstyrelsen som antog skrivelsen med 8 röster mot 7. Ledamöterna från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade emot och reserverade sig även mot beslutet.

I skrivelsen till regeringen skriver Bästa Mark, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ”Marks kommun vill med denna skrivelse poängtera att de förslag som Tidöavtalet anger avseende anmälningsplikt för personal inom kommunal sektor riskerar att försvåra arbetet för anställda inom den kommunala välfärden”.

De nämner att flera yrkesgrupper inom den kommunala sektorn har arbetsuppgifter som bygger på tillit och att det skulle påverka arbetsmiljön negativt om dessa tvingades att bryta förtroendet med, exempelvis, omsorgstagaren eller eleven.

”För personal vars arbete är avhängig tillit för att kunna verka kan det vara förenat med risker att våra välfärdsarbetare även har ett uppdrag som stödsökande kan uppleva som angiveriverksamhet” skriver ledamöterna.

De lyfter också fram att det kan påverka kommunen på annat sätt, exempelvis ekonomiskt ”när personalen ska lägga mer tid på administrativa uppgifter i stället för att ägna sig åt kärnverksamheten.”

KD röstade nej till skrivelsen

En av dem som röstade nej och reserverade sig mot skrivelsen var Nicolette Nadj (KD), som är ersättare i kommunstyrelsen. Hon säger att uppdraget från regeringen även innehåller formuleringar om att utredaren ska undersöka om vissa yrkesgrupper ska undantas från anmälningsplikten.

– Därför tycker jag att skrivelsen som vi röstade om, den har inget att tillföra. Det finns redan med i uppdraget. Det blir kaka på kaka, säger Nicolette Nadj.

Sedan har hon full förståelse för de frågeställningar som lyfts fram i skrivelsen för övrigt.

– Jag håller med i mycket av det som står.

Hon lämnade inte in någon skriftlig reservation mot beslutet.

LÄS MER:Ingen batterifabriken i Svenljunga • Dahlberg (S): ”Överraskade”

LÄS MER:Kommunalråden i Mark sätter ner foten om barnmottagningen

LÄS MER:Flaggning men ingen present till kungen från Mark