Man bröt mot kontaktförbud sju gånger – döms till skyddstillsyn och behandlingsprogram

En man i 30-årsåldern i Skene anmäldes i vintras för olaga hot och ofredande, mot en kvinna i Mark. Senare åtalades han även för överträdelse av kontaktförbud efter att ha kontaktat kvinnan. Nu döms mannen av Borås tingsrätt för de flesta åtalspunkterna.

ANNONS
|

Under våren hade en man boende i Skene en kort relation med en kvinna som då hade sambo sedan många år. Efter att kvinnan velat avsluta relationen med Skenebon menade kvinnan att mannen inte hade kunnat acceptera det och blivit hotfull.

Efter att Skenebon berättat om relationen för kvinnans sambo, bad kvinnan mannen i Skene att lämna henne ifred. Mannen fortsatte dock kontakta kvinnan trots att hon blockerat mannens telefonnummer och bytte sitt eget. Under två dagar i våras kontaktade mannen kvinnan upprepade gånger och totalt ringde mannen kvinnan 19 gånger och skickade sms från tre olika telefonnummer under de två dygnen.

Kvinnan kontaktade till slut mannen i förhoppning att det skulle få ett avslut. På sms skrev mannen hotfulla meddelanden som gjorde att kvinnan och hennes sambo anmälde mannen för ofredande och olaga hot.

Bland annat skrev mannen: ”Jag pissar på dig och han och eldar upp er ihop” och ”Du är min eller ingens alls".

Mannen belades då med kontaktförbud.

Döms för sju fall av överträdelse mot kontaktförbud

Men trots kontaktförbudet ringde och skrev mannen till kvinnan. Han skrev upprepade gånger att hon skulle ta bort kontaktförbudet. Totalt sju gånger under en period på två veckor, strax före rättegången mot mannen, skrev han igen till kvinnan att hon skulle ta bort kontaktförbudet.

Då kvinnan slutade svara på sms kontaktade mannen kvinnan via ett spel. När hon tog bort spelet skrev han till henne anonymt via en annan app. När hon förstod att det var han slutade hon att svara även där. Mannen skrev till henne att det var kvinnans plikt att ta bort kontaktförbudet.

Efter att flera personer nära mannen vittnat om mannens meddelanden till kvinnan döms han för överträdelse av kontaktförbud i sju fall. Han döms även för förgripelse mot tjänsteman från ett tidigare orelaterat ärende, men frias från åtalet om olaga hot. Straffet blir skyddstillsyn samt att betala 20 000 kronor av rättegångskostnaderna och 1 000 kronor till brottsofferfonden. Kvinnans krav på skadestånd avslås.

Mannen döms till skyddstillsyn samt föreskriften att han ska genomgå påverkansprogrammet RVP (RelationsVåldsProgrammet).

RVP

RelationsVåldsProgrammet är ett individuellt KBT-baserat program som vänder sig till klienter som är dömda för att ha utövat våld mot en eller flera närstående personer. Med närstående avses nuvarande eller tidigare partner i såväl heterosexuella som samkönade relationer, förälder, barn, syskon, andra nära släktrelationer samt vänskapsrelationer som kan likställas med detta.

RVP utgår från de mest drivande faktorerna bakom relationsvåld med fokus på faktorer som är möjliga att påverka i psykologisk behandling, till exempel attityder som stödjer våld, brister i känsloreglering, brister i kommunikation, konflikt- och problemlösning samt användning av alkohol och narkotika.

Eftersom innehåll och omfattning anpassas utifrån varje enskild klients behov varierar antalet sessioner inom intervallet 25–40. Sessionernas längd är mellan 60 till 90 minuter och genomförs en till två gånger per vecka.

Källa: Kriminalvården

LÄS MER:Mark är en av årets filmkommuner – visar utomhusbio av Ruben Östlund

LÄS MER:Julgranarna på vandringsleden inväntar vintern

LÄS MER:Man åtalas för utpressning av Markbor: ”Vi kommer och skjuter dig ikväll”