Man från Mark och kvinna får fängelse för stöld på Chalmers

En man från Mark och en kvinna tog sig in på Chalmers i Göteborg, och stal datorer och mobiltelefoner. När två väktare fick syn på dem ska kvinnan ha höjt en skruvmejsel – och hotat att hugga dem. Nu döms duon till fängelse.

ANNONS
|

Det var en sen natt i mars som en väktare på Chalmers såg två personer komma gåendes med rullväskor i högskolans lokaler.

Efter att ha fattat misstankar om att väskorna innehöll stöldgods, följde väktaren efter personerna ut från byggnaden, och kontaktade en kollega.

De två personerna som fångat väktarens intresse ska snabbt ha gjort sig av med väskorna i närområdet. Den kollega som kallats till platsen anlände strax därefter, och kunde odramatiskt gripa ena halvan av den misstänkta duon, en man skriven i Marks kommun.

Väktaren som först fattade misstankar om stölden följde efter den andra personen, en kvinna från Göteborgsområdet, som då ska ha höjt en skruvmejsel och gjort utfall mot väktaren.

”Hon sa att hon skulle hugga mig”

När kollegan kom till undsättning ska även denne ha blivit hotad av kvinnan.

”Hon sa att hon skulle hugga mig med skruvmejseln”, berättar kollegan i förhör.

I rullväskorna, som misstänktes innehålla stöldgods, hittades senare sju bärbara datorer och nio mobiltelefon er, samtliga med stöldmärkning från Chalmers.

Mannen och kvinnan lämnades över till polis som ryckte ut till platsen. Båda kom att häktas, och blev senare åtalade för flera brott.

Båda får fängelse – var villkorligt frigivna

Nu döms båda till fängelsestraff. Mannen från Mark döms till fängelse i två månader för stöld.

Den åtalade kvinnan döms till fängelse i fyra månader för två fall av hot mot tjänsteman, två fall av narkotikabrott, och ett fall av stöld.

Båda har varit villkorligt frigivna för andra brott vid tiden för de aktuella händelserna.

Frias från två stölder i byggförråd

Mannen frias dock från två andra stölder som han åtalats för, som ska skett tidigare under våren. Båda fallen gäller inbrott i byggföretaget Peabs förråd i Göteborg, i februari och mars, då verktyg och maskiner värda drygt 80 000 ska ha stulits från förrådet.

Tingsrätten motiverar frikännandet med att det råder osäkerhet kring exakt vilka föremål som försvunnit i samband med händelsen. Detta då listan över de stulna föremålen bygger på uppgifter från ett vittne som utifrån eget minne gått igenom vad som fanns i förrådet före, respektive efter, händelsen.

Misstänkt fångades på övervakningsbilder

Rätten betonar också att den person som fastnat på företagets övervakningsbilder ”förvisso är lik” den åtalade mannen, men att det inte kan uteslutas att det rör sig om en annan person.

LÄS MER:Man får två månaders fängelse för utpressning

LÄS MER:Markbo får fängelsestraff efter knivhot och misshandel

LÄS MER:Här sticker mannen med motorsågen – utan att betala