Markbo dömd för att ha låtit sin hund lida

Trots uppmaning från länsstyrelsen har en Markbo inte tagit sin cancersjuka, avmagrade och i benet skadade hund till veterinär. Nu döms kvinnan för grov oaktsamhet.

ANNONS
|

Som Mark-Posten skrivit om tidigare stod en kvinna i Mark åtalad för djurplågeri efter att en av hennes hundar inte tagits i tid till veterinär.

I slutet av förra året anmälde en veterinär hundens tillstånd till länsstyrelsen. Kvinnan förnekade brott, men har nu blivit dömd för brott mot djurskyddslagen. Enligt Borås tingsrätt har hundägaren ”uppsåtligen eller av oaktsamhet brustit i den tillsyn som krävs vid hållande av tamdjur”.

Kvinnan ägde två hundar. Den hund kvinnan nu döms för var 13 till 14 år gammal och hölls bunden vid en trappa.

Ägaren säger i förhör att hon brukade gå ut med hunden, att han fick mat två gånger om dagen och nytt vatten tre gånger om dagen.

”Han vistades inomhus i en inhägnad så hon hade honom runt sig varje dag. Det var inget fel på honom. Plötsligt en dag började han halta eller var i alla fall lite stelbent. Hon tänkte att det kunde gå över”, sammanfattar tingsrätten hennes redogörelse.

Ringde själv efter djurambulans

Till slut ringde kvinnan själv efter hjälp till den ideella organisationen Svenska Djurambulansen för att ta hunden till veterinär. Hon åkte inte med ambulansen för att hon själv enligt uppgift inte kan gå och hade ingen vid det tillfället som kunde hämta henne på djursjukhuset.

Väl framme hos veterinär var hunden så pass dålig att den fick bäras in på bår.

Enligt tingsrätten beskrev veterinären hälsoläget som följer: ”Hunden var tunn i hullet. Den fick inte röra benet mer så veterinären gav smärtlindring och avlivade hunden. När han var borta tittade veterinären på benet igen. Då kunde veterinären se att tumören även gick på insidan av benet och var lika tjock som på utsidan.”

Så blev domen

Det var första gången hunden kom till djursjukhuset. Veterinären bedömer att hunden blivit successivt sämre och måste ha mått väldigt dåligt under en längre tid eftersom den hade blivit avmusklad. Veterinären tyckte att det var uppenbart att hunden led kraftigt: ”Djurägaren som känner sin hund bättre än vad veterinären gör borde ha märkt något. Det måste ha varit minst ett par veckor som han hade mått riktigt dåligt”, skriver tingsrätten i utsagan.

Djurägaren anses ha utsatt hunden för lidande då hon inte i tid tagit sin sjuka, avmagrade och i benet skadade hund till veterinär. Hon har enligt tingsrätten därigenom underlåtit att se till att hunden avlivades eller fick nödvändig vård för sina smärtor och skador.

Tingsrätten bedömer att Markbon har orsakat sin hund lidande genom att inte söka vård i tid för tumörsjukdomen och dömer henne för grov oaktsamhet och 60 dagsböter om 130 kronor, motsvarande 7 800 kr. Kvinnan ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

LÄS MER:Hund hade tumör och var avmagrad – åtalas för djurplågeri

LÄS MER:Svenska djurambulansen hjälper djur i nöd

LÄS MER:Ponny misstänks ha utsatts för djurplågeri: ”Det värsta jag har sett hittills”