Bedragare lurade av äldre pengar – nu döms en 22-årig Markbo för häleri.
Bedragare lurade av äldre pengar – nu döms en 22-årig Markbo för häleri. Bild: lindk

Markbo döms till fängelse för häleri

Sju personer mellan 75 och 97 år lurades att lämna ifrån sig sina bankuppgifter till bedragare. Nu fastställer hovrätten domen för en av de skyldiga. 22-åringen från Mark döms till två månaders fängelse.

ANNONS
|

Det var i början av 2021 som en 81-årig man i Dalarna blev uppringd av en ung kvinna som berättade att han skulle få tillbaka pengar på sin försäkring.

För att få ut pengarna skulle han först få instruktioner av en annan person, en man som bad honom att koppla upp sin bankdosa mot datorn och slå in koden. Därefter följde flera andra instruktioner och det slutade med att han hade fört över 410 000 kronor till en bedragare.

Pengarna landade på den unga kvinnans bankkonto. Hon lånade ut sitt bankkort till sin kompis, en 22-årig man från Mark.

Köpte hemelektronik

22-åringen använde sedan kortet till olika inköp, bland annat köpte han varor i en elektronikkedja för nära 49 000 kronor. Totalt shoppade han för 120 000 kronor.

Ytterligare sex äldre personer lurades på liknande sätt, den äldsta av dem var en 97-årig kvinna.

I november förra året dömde Borås tingsrätt den unga kvinnan från Marks kommun till skyddstillsyn för totalt 13 fall av grovt bedrägeri och annan brottslighet. Dessutom dömdes hon att betala skadestånd, sammanlagt 430 000 kronor.

Den 22-årige Markbon dömdes av Borås tingsrätt till två månaders fängelse för häleri och till att betala ett skadestånd på 120 000 kronor. I domen framgår att 22-åringen kände till att pengarna kom från brottslighet.

Han överklagade domen men nu gör Göteborgs hovrätt samma bedömning som tingsrätten. Fängelsedomen och skadeståndet fastställs därmed.

LÄS MER:Rånare använde unga kvinnor på Snapchat som lockbete

LÄS MER:19-åring från Mark döms till tre års fängelse

LÄS MER:Markbo lurad på 100 000 kronor av bitcoin-bedragare