Markborna om elstödet: ”Inget bidrag för pellets”

Idag börjar elstödet att betalas ut. Men vad tycker Markborna om regeringens hantering av elstödet och elpriskrisen? Mark-Posten begav sig ut för att få svar.

ANNONS
|

Tidningen fick en pratstund med flera Markbor om elstödet. Mark-Posten ställde samma frågor till boende i Fritsla, Skene och Sätila med flera orter:

1. Hur har du klarat vintern med tanke på elräkningarna?

2. Vad tycker du om elstödet som börjar delas ut nu?

Nu kommer elstödet

Mikael Hultin, Skene, 51 år.

1. Jag bor i lägenhet. Det har varit ett par, tre hundra extra. Lite julbelysning över julen. Nu är det bättre igen.

2. Det var så lustigt. Jag loggade in på Swedbank och där stod det om att ansöka om pengar för elstöd. Det vara bara att fylla i. Jag har inte fått något svar än.
Nu kommer elstödet

Kirsti Eriksson, Skene, tänker inte på åldern.

1. Jag har haft fast elavtal fram till slutet av januari. Men nu är det rörligt pris så jag vet inte var jag hamnar. Jag tänker mycket på vad jag har på. Släcker efter mig. Dottern som bor i hus fick en elräkning 9 000 kronor. Det är förskräckligt.

2. Jag tycker att de skulle ha tagit bort elskatten tillfälligt som de gjort i andra länder. Det tar för lång tid här. Andra länder i Europa har reagerat mycket snabbare.
Nu kommer elstödet

Elina Lundvall, Sätila, 20 år.

1. Jag bor i lägenhet. Vi har klarat oss väldigt bra. Förr hade vi 400 till 500 kronor, nu är det det dubbla vissa månader. Det har känts av men inte påverkat oss ekonomiskt.

2. Det är väl jättebra. Jag är inte så insatt. Vi har låga elräkningar jämfört med de som bor i hus .
Nu kommer elstödet

Svante Telenius, Rydal, 59 år.

1. Det är ingen skillnad. Vi eldar med pellets. Alla tror att det handlar om el. Det är över dubbla priset på pellets men det är det ingen som pratar om. Där finns det inga bidrag.

2. Vilket stöd?
Nu kommer elstödet.

Linda Östensson, Fritsla, 45 år.

1. Som tur var har vi bra avtal men det löper ut i mars. Vi har klarat oss bra än så länge. Jag bor i hus med luftvärmepump. Man går och oroar sig för varje dag över elräkningen. Jag har haft möte med hela familjen: ”Släck när du lämnar rummet”. Så gjorde ju de äldre alltid förr, vi har inte behövt tänka på sådant förut.

2 Det är kanonbra. Jag lovar det kommer att behövas.

LÄS MER:Nu kommer elstödet – det här gäller

LÄS MER:Svenska Kraftnäts besked om elstöd till företag

LÄS MER:Blir möjligt att skjuta upp fakturorna från kommunen