Medicinskt ansvarig sjuksköterska: “Antal covidpositiva har ökat”

Mycket tyder på att smittspridningen av covid-19 ökar. Då kopplar vården på alla rutiner och står redo.
– Vi har fått information om att antal positiva på sjukhus och i samhället har ökat, säger Annika Arvidsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Marks kommun.

ANNONS

Världen går snart in i november och med vintern kommer inte bara mörka morgnar, skrap av vindrutor och frusna fötter. Med den kommer också alla möjliga virus ystra dans. Ett av dessa känner vi till lite extra från de senaste åren: covid-19. Och allt talar just nu för att smittspridningen att detta lömska coronavirus är på väg upp igen.

– Vi har fått information om att man sett att antal covidpositiva ökat, både på sjukhus och i samhället, säger Annika Arvidsson och fortsätter:

– Vi har gått ut med detta till våra enhetschefer och våra sjuksköterskor som jobbar inom organisationen. Detta är något vi gör både löpande och kontinuerligt. Samtidigt har vi informerat om rutiner och arbetssätt.

Marks kommun får rapporter från Vårdhygien i Västra Götaland gällande antalet smittade, och i övrigt håller Marks kommun sig uppdaterad och följer både Folkhälsomyndighetens och Smittskydd i Västra Götalands rekommendationer.

1 000 personer har erbjudits vaccin

Det saknas inte förberedelser för en ökad smittspridning.

– Om en patient visar symtom, eller har konstaterad covid-19 ska personalen använda sig av skyddsutrustning, berättar Annika Arvidsson.

Inom Marks kommun är ungefär 1 000 personer inskrivna inom den vård och omsorg som kommunen bedriver i form av exempelvis äldreomsorg.

– Vi har gått ut med erbjudande för vaccination till de patienter som är inskrivna inom den kommunala hälso- och sjukvården.

Om det är någon av dem som vårdas inom Marks kommuns olika boenden som uppvisar symtom, är rutinen att ta kontakt med läkare för fortsatt handläggning och provtagning.

– Efter kontakt med läkare tas prover. Under tiden en person visar symtom ska denne vara inne på sitt rum, om det är möjligt. Detta för att undvika att smitta en annan boende, säger Annika Arvidsson.

Marks kommun erbjuder vaccination mot både covid-19 och influensa enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Märkte en ökning av covid i förra veckan

Hos Västra Götalandsregionen mobiliseras det också inför en stundande smittspridningsökning och den tidigare pandemisamordnaren och nuvarande regionchefsläkaren Marga Brisman berättar att regionen från och med nu kommer att ha veckoliga möten för att följa situationen så nära som möjligt.

– I förra veckan såg vi att covid-smittan ökade hos de som lades in på sjukhus samt att det fanns några utbrott i övrigt så vi står sannolikt inför en ökad smittspridning. Vilket inte är så konstigt då covid-19, precis som säsongsinfluensan, växer sig starkare under sen höst och vinter, säger Marga Brisman.

”Sjukdomen är inte lika farlig längre”

Det viktigaste skyddet är fortfarande att vaccinera sig och den 7 november rullar regionen ut sitt stora vaccinationsprogram där de ber så många som möjligt att ta en spruta.

– Vaccinet håller nere smittspridningen men framförallt gör det att du inte blir allvarligt sjuk och det är det viktigaste för oss. Situationen med inläggningar på sjukhusen är redan ansträngd och det kan bli jobbigt om fler behöver läggas in.

Marga Brisman passar också på att skicka med lugnande besked till den som fortfarande känner stor oro för covid-19. Många är rädda för att det till exempel ska komma en ny variant på viruset som gör oss jättesjuka, men i nuläget finns det inget som tyder på det.

– Det går absolut att säga att sjukdomen inte längre är lika farlig som den en gång var, säger Marga Brisman, regionchefsläkare i Västra Götaland.

LÄS MER:Här är vaccinen du ska fylla på – redan i 35-årsåldern

LÄS MER:Polisen ryckte ut till stor ungdomsfest i Marks kommun

LÄS MER:FHM slopar covid-19-rekommendation om att stanna hemma