Moderaterna vill införa minibibliotek på Marks förskolor

Marks kommuns enkät LUPP visar att kommunens barn och ungdomar läser allt mindre. Samtidigt är läsförståelsen sämre än det nationella genomsnittet. Nu vill Moderaterna införa förskolebibliotek på Marks förskolor – för att göra det enklare för barn och föräldrar att främja läsning.
– Vi ligger väldigt dåligt till vad gäller läsning och vill få de yngre barnen att få upp intresse för läsning, säger barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Elise Benjaminsson (M).

ANNONS

Under hösten 2021 genomförde Marks kommun sin femte upplaga av enkätundersökningen LUPP, som vänder sig till barn och unga i kommunen. Enkäten är avsedd att ta reda på hur unga upplever sina livsvillkor, och rapporten är tänkt att användas som beslutsunderlag för politiker och tjänstepersoner.

Moderatpolitikerna Elise Benjaminsson och Lisa Ståhl har identifierat en oroande trend att barn och ungdomar läser allt mindre och vill nu främja läsning genom att öppna upp en möjlighet för förskolor i Marks kommun att starta upp minibibliotek.

– Det är ett sätt att möjliggöra för föräldrar att på ett lättare och snyggare sätt hitta bra litteratur till sina barn. Vi tänkte att det är många som hämtar barn på dagis och då blir det mer naturligt att låna böcker där än att hämta på biblioteken. Jag tänker att alla sätt och idéer som får människor och barn att läsa är jättebra, säger Elise Benjaminsson (M).

Hon och partikollegan Lisa Ståhl har lämnat in förslaget som ett initiativärende och vill genom minibiblioteken höja de långsiktiga skolresultaten. Elise Benjaminsson berättar att resultaten från de nationella proven Marks kommun presterar ganska dåligt när det gäller svenska.

– Vi ligger väldigt dåligt till vad gäller läsning och vill få de yngre barnen att få upp intresse för läsning och vad den värld som böcker ger kan innebära, säger Elise Benjaminsson och förklarar:

– Läsförståelse och att hänga med i böcker är jätteviktigt när vi tittar på de nationella provens resultat. Vi har heller inte några socioekonomiska faktorer i kommunen och vi borde ligga högre.

Smidig och billig lösning

Ett minibibliotek, även känt som förskolebibliotek eller kapprumsbibliotek, är inte beroende av en särskild lokal. Detta är en av anledningarna till varför Elise Benjaminsson anser att förslaget både är smidigt och ekonomiskt genomförbart.

– Det handlar om att flytta upp böcker till kapprummen. Och vill man göra det riktigt lätt för sig så räcker det med att sätta upp ett par hyllor.

Ytterligare ett argument som stöder förslaget, enligt Elise Benjaminsson, är Marks kommuns geografiska omfattning.

– Vi är en stor kommun och att ta sig till biblioteken är inte alltid görbart. Även om bokbussen finns så är det fortfarande en tid att passa och man kanske inte hinner det med jobb och alla bitarna.

Moderaterna vill gärna se ett samarbete i förslaget med kultur- och fritidsförvaltningen för att dra nytta av den bibliotekskompetens som förvaltningen besitter, men också möjliggöra samordning.

Finns det någonting som gör detta förslag svårt genomförbart?

– Jag tycker inte det. Det skulle vara om folk inte lämnar tillbaka lånade böcker. Jag tycker det är ett väldigt lätt och konkret förslag. Det handlar inte om att vi ska ha någon personal stående, utan det är enkelt erbjudande om att låna med sig en bok hem.

Vill starta upp så fort så möjligt

Elise Benjaminsson och Lisa Ståhl lämnade in förslaget som ett initiativärende för bara ett par dagar sedan. Förslaget förväntas tas upp på arbetsutskottet nästa vecka, där det troligtvis bordläggs innan det tas upp i nämnden.

– Då får vi se vad ledningen tycker och nämnden kan säga om det är bra eller inte.

Vilken tidslinje har ni för genomförandet av detta initiativ?

– Barnen går i förskola och skola nu så jag tänker så fort som möjligt. Ju fler vi kan nå och desto tidigare insats vi kan göra så är det win-win för hela samhället och skolan. Det borde gå ganska så snabbt.

Finns det flera sätt man kan öka läsningen på och därmed skolresultaten i förlängningen?

– Jag tror det finns jättemycket att göra. Kommunen har tagit fram en läsplan som ska ut i verksamheterna och man kan göra mycket med skolbiblioteken, som ser olika ut i kommunen. Det handlar också om att hitta de elever som inte är tillräckliga i sin läshastighet, säger Elise Benjaminsson och avslutar:

– Framförallt är det de tidiga insatserna som är viktiga och att man ställer krav men också har ett gott samarbete med föräldrar.

LÄS MER:Tygrikets talang Alice uttagen till distriktslaget

LÄS MER:Karstorps förskola i fokus när Centern bjöd in föräldrar

LÄS MER:Kvinna försökte fly landet med prostitutionspengar – åkte fast på Landvetter