Moderaternas oppositionsråd i Mark säger nej till Marabou – i butiken och i politiken

Moderaterna i Marks kommun planerar att väcka frågan om att Marks kommun ska säga nej till produkter från tillverkare med tillverkning eller intressen i Ryssland. Oppositionsrådet Tomas Ekberg (M) har redan tjuvstartat genom att plocka bort Marabou från sin egen butik.
– Konsumentmakt är en av de viktigaste demokratiska rörelserna vi har, säger han till Mark-Posten.

ANNONS
|

För en vecka sedan tog Moderaterna i Västra Götalandsregionen initiativ för att regionen ska avbryta inköp och införa ett totalstopp för alla varor som säljs av företag som fortsätter ha verksamhet i Ryssland. Detta för att gå i linje med den svartlistning av företag som Ukraina identifierat som bidragande till den ryska krigsekonomin.

En produkt som tydligt utpekats och blivit kraftigt omdebatterat den senaste tiden är det svenska chokladmärket Marabou som ägs och drivs av den globala jätten Mondelez.

Medan Moderaterna i regionen endast tagit ett initiativ, har Tomas Ekberg (M), oppositionsråd i Marks kommun, redan smygstartat med bojkotten av Marabou. Förutom det politiska engagemanget är Ekberg en välkänd lokal entreprenör som driver verksamheter inom flera olika branscher, däribland kiosken Direkten i Fritsla, som Mark-Posten tidigare skrivit om. Ekberg är delägare av kiosken, och där har sortimentet av Mondelez tagits bort – och Marabou är puts väck från hyllorna sedan cirka tre veckor tillbaka.

– Vi kommer successivt att plocka bort mer och mer företag som vi upptäcker har kontakter med Ryssland, berättar Tomas Ekberg för Mark-Posten.

Hur har det tagits emot av kunderna?

– Med stor förståelse och skulle jag vilja säga ett riktigt påhejande. Vi har bara fått positiv respons.

Konsumentmakt mer än bara symbolpolitik

Gällande den bojkott av Marabou som uppmärksammats på sina håll i landet under den senaste tiden ger Markmoderaten tummen upp. Och Tomas Ekberg meddelar att Moderaterna kommer att väcka frågan om Marabou och andra produkter vars tillverkare har intressen i Ryssland, efter sommaruppehållet för Marks kommunfullmäktige.

– Frågan har inte varit aktuell i och med att kommunen nu går ner på sparlåga. Vi har tänkt att återkomma i frågan i höst.

Tomas Ekberg menar att den konsumentrörelse som nu pågår med full kraft är mer än bara symbolpolitik.

– Konsumentmakt är en av de viktigaste demokratiska rörelserna vi har. Det är med våra köpmönster som vi bestämmer vad vi tycker som konsumenter. Det är där vi verkligen kan påverka på riktigt, för plånboken gör ju mest ont för de som tjänar pengar på oss.

Så det blir inget Marabou till fredagsmyset framöver för dig?

– Nej, det är ju så man får ta de steg man kan ta för att sätta press på Ryssland. Konsumenterna bestämmer ju mer än vad man tror.

LÄS MER:Torkan i Marks kommun drabbar bönder – kan tvingas till nödslakt

LÄS MER:Lena Wilderäng prisas av Expressen

LÄS MER:Nycirkusfestivalen i Rydal får kulturpengar från VGR – igen