Clas Petterssons företag har utsetts till både Årets tillväxtföretag i Marks kommun och till Gasellföretag.
Clas Petterssons företag har utsetts till både Årets tillväxtföretag i Marks kommun och till Gasellföretag. Bild: Ola Pilhem

Möt företagaren som siktar högre än någon annan

Arbetsplatserna är ofta flera hundra meter över marken. Nu har Clas krantjänst AB utsetts till Årets tillväxtföretag i Marks kommun.

ANNONS
|

Det är Almi företagspartner väst som delar ut priset Årets tillväxtföretag till ett företag i varje kommun. I Marks kommun går priset till Clas krantjänst AB som drivs av Clas Pettersson.

– Han är en fantastiskt blygsam kille. Han utbildar kranförare i hela landet. Jag visste inte om dem tidigare. De sätter upp folk i byggkranar. Jag tycker sådant är läckert, säger Jörgen Lomander på Almi.

Han är rådgivare och affärsutvecklare på statliga Almi företagspartner väst som kan ge både bidrag och råd till företagare. Jörgen Lomander poängterar att Clas krantjänst har klarat sig helt på egen hand, utan någon hjälp från Almi.

Priset går till företag som vuxit organiskt och som har goda finanser utöver att de har god tillväxt. Clas krantjänst uppfyller alla de kraven och har haft en tillväxt på 237 procent mellan 2018 och 2021. Företaget har även utsetts till Gasellföretag av tidningen Dagens industri.

Utsikt på 260 meter

Clas Pettersson gläds över uppmärksamheten.

– Det är lite roligt men det är inte vad man har jagat. Det är trevligt med lite uppvaktning. Det har ju gått bra, säger Clas Pettersson.

Bland de kända projekt som han arbetar med finns Karlatornet i Göteborg som ska bli 246 meter högt. Eftersom kranarna ska nå över hela byggnaden är arbetsplatsen ytterligare en bit högre för kranförarna.

– Senaste gången var vi nog uppe på 260 meter. Så det är bra utsikt.

Utsikten över Göteborg är svindlande fantastisk. Karlatornet är det mesta kända projektet för Clas Pettersson och  Clas krantjänst AB.
Utsikten över Göteborg är svindlande fantastisk. Karlatornet är det mesta kända projektet för Clas Pettersson och Clas krantjänst AB. Bild: Privat

Han minns att det blåste 22 sekundmeter en gång när han var med och då var det ändå relativt vindstilla. De anställda får inte heller ha höjdskräck.

– Det är inte någon bra egenskap om man ska ge sig på kranföraryrket. Men jag brukar säga att egentligen är det bara att ge sig in i det, man vänjer sig.

En minnesvärd händelse var när TV5 med programledaren Adam Alsing spelade in tv-programmet Världens tuffaste jobb uppe i en av Clas Petterssons kranar.

Göteborg med omnejd

Andra exempel på projekt där han står för kranarna är kontorsbyggnaden Mimo i Mölndals bro och 110 meter höga Kineum i Gårda. En stor del av marknaden finns i Göteborgsområdet.

Han började som anställd kranförare redan 1983 och jobbade bland annat i Norge under ett antal år. 2003 startade han enskild firma och 2009 ombildade han företaget till det som idag heter Clas krantjänst AB.

– Efter det har det ökat. Då började jag anställa och fick fler förfrågningar. Sedan har det bara ökat på.

För närvarande har han 23 anställda inklusive två tjänstemän. Omsättningen förra året låg på 24,5 miljoner kronor.

Clas Pettersson har fortfarande sitt kontor i den egna bostaden i Örby.
Clas Pettersson har fortfarande sitt kontor i den egna bostaden i Örby. Bild: Ola Pilhem

Hittills har matematiken sett ut just så att han har fått fler uppdrag desto fler han anställt. Han är beredd på att det kan komma att ändra sig snart. Inför nästa år ser det ut som om efterfrågan kommer att sjunka. Därför har han satsat på att utbilda sin personal så att de kan utföra fler arbetsuppgifter.

Alltid på plats

Clas Pettersson tror att nyckeln till framgång är att företaget är så resursstarkt, med många kunniga anställda, erfarenhet och bra utrustning.

– I större projekt är det mycket pengar i omsättning. Försover man sig är det 250 000 kronor som går. Det är en superviktig bit att kunna bemanna och det har vi full fokus på.

Förutom de rena kranföraruppdragen så utbildar han kranförare åt andra företag runt om i landet, hittills räknar han med att ha utbildat upp mot tusen kranförare.

Dessutom hyr han ut maskiner och säljer specialredskap som används i branschen.

Kontoret har han fortfarande i den egna bostaden i Örby men det är möjligt att företaget flyttar till egna lokaler så småningom. Hustrun jobbar i företaget och tack vare att han även anställt personer som hjälper honom med ekonomi och administration så är arbetet hanterbart för honom.

Clas Pettersson

Ålder: 58.

Familj: Hustru, tre barn.

Arbete: Äger och driver Clas krantjänst AB.

Fritidsintresse: Fiske i Nordnorge.

Aktuell: Clas krantjänst AB har utsetts till Årets tillväxtföretag i Marks kommun av Almi företagspartner väst och är även ett av DI:s gasellföretag.

LÄS MER:Här ska kommunen växa i framtiden med fler bostäder

LÄS MER:I Skene skog ska småföretagen få plats att växa

LÄS MER:L vill riva hotellet och bygga kommunkontor