Ny fotoutställning vill berätta om spåren vi lämnar

Vad har en grammofonskiva, en cykelbana och ett ödehus gemensamt? Svaret får den som besöker Rydals museum i vinter.

ANNONS
|

Den gemensamma nämnaren för utställningen är spår av mänsklig närvaro och Spår är också namnet på utställningen.

– Det kan man närma sig på otroligt många sätt, säger Pontus Carlweitz.

Han är intendent på Rydals museum och berömmer fotoklubbarna för det arbete de lagt ner och allt det engagemang de visat prov på genom att ta fram bilder och göra ett urval till utställningen. De som står bakom utställningen var väldigt nyfikna på vad det skulle komma in för bilder.

– Klubbarna har ju gjort ett enormt jobb. Det har varit väldigt roligt att jobba med utställningen, säger Pontus Carlweitz.

Historiska avtryck

110 fotografer från 21 fotoklubbar har fått associera fritt på temat och det har blivit bilder från västra Sverige men även från andra delar av landet och andra länder.

Den regionala organisationen Västra Sveriges fotoklubbar, VSF, är den största i landet och bland de klubbar som är med i organisationen finns både Hyssnas och Kinnas fotoklubbar. Det innebär att flera lokala fotografer medverkar på utställningen.

Monica Wennblom som är ordförande för VSF säger att klubbarna har arbetat med utställning sedan i våras. Hon filosoferar lite kring varför det finns en sådan fascination kring öde hus och övergivna föremål.

– Jag tycker att det infinner sig en känsla för historien och att vi måste se på det som är idag med både en blick framåt och en blick bakåt, säger hon.

En av utgångspunkterna har varit att skapa engagemang bland människor som besöker museet, att fundera över vilka spår vi lämnar efter oss. Det handlar också om att skapa en känsla av delaktighet hos hobbyfotografer.

Skolorna i Marks kommun kommer att ta del av utställningen, samtliga elever i klass 9 kommer att besöka utställningen i samband med att de läser om industrialiseringen.

Utställningen öppnar 3 december och pågår till slutet av februari.

LÄS MER:Största julkalendern i Mark – i söndags tändes första fönstren

LÄS MER:Brand i barack i Skene

LÄS MER:Maries son har försökt få hjälp av BUP i flera år: ”Jag slåss för min son”