Nya polischefen vill stoppa nyrekrytering till gäng

Målet för lokalpolisområdets nya chef Pernilla Wetterskog är att få bort de särskilt utsatta områdena från polisens lista och att göra livet jobbigt för gängkriminella. Men också att medborgarna i Borås och kranskommunerna ska känna sig trygga.
– Vi behöver jobba tätt i samarbete med kommunen, säger Pernilla Wetterskog.

ANNONS

Vid årsskiftet tillträder Pernilla Wetterskog som chef för polisområde Borås, skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande. Hon kommer närmast från en tjänst som chef för utredningssektionen i polisområde Älvsborg.

Vilka utmaningar ser du i Marks kommun?

– Vi har alltid utmaningar med personer som söker sig till en kriminell bana. Alla samhällen har sina utmaningar med brottslighet. Jag hoppas göra skillnad genom att på sikt fortsätta den resan, att få ett tryggare samhälle, säger Pernilla Wetterskog till Mark-Posten.

Hur kommer Markborna att märka att du är ny polisområdeschef?

– Vi behöver jobba tätt i samarbete med kommunen. Jag kommer definitivt att vara i Mark också och synas på så sätt och jag hoppas på ett riktigt bra samarbete med kommunen och i kontakten med medborgarna.

I ett pressmeddelande nämner hon att det finns två särskilt utsatta områden i Borås där hon hoppas kunna vända utvecklingen. Lika viktigt är att det inte uppstår nya sådana utsatta områden på andra orter.

"Vi ska fortsätta ett aktivt arbete mot kriminella individer både genom att utreda brotten och få bra domar, men även vara ihärdiga i ett förebyggande arbete. Vi behöver också ha fortsatt fokus på att förhindra nyrekrytering in i gängmiljön” säger hon i pressmeddelandet.

Hon nämner att hennes drivkraft är att medborgarna ska få ett tryggare samhälle och ser fram att möta medborgarna i kommunerna inom polisområdet.

”Polisen ska fortsätta vara en stark samhällsaktör för att på sikt få trygga områden. Det kräver beslutsamhet och ett starkt engagemang, lokal närvaro och dialog med medborgare och övriga samhällsaktörer. Det arbetet ser jag fram emot” skriver Pernilla Wetterskog.

Pernilla Wetterskog

Pernilla Wetterskog blev färdig polis 1997 och placerades inom ingripandeverksamheten i Göteborg. Hon var närpolis i Majorna och har därefter arbetat med spaning inom olika rotlar och på länskriminalen som utredare. Sedan 2020 har hon haft en chefsroll i polisområde Älvsborg, senast som chef för utredningssektionen.

Ålder: 53.

Bor: I Göteborg.

Familj: Man och två vuxna barn.

Övrigt: Tycker om att träna både i gymmet och i skogen – och gärna över hinderbanor.

I polisområde Borås ingår följande kommuner: Borås, Ulricehamn, Bollebygd, Mark, Tranemo samt Svenljunga.

LÄS MER:Polisen misstänker ett samband mellan bråket och mordförsöket i Skene

LÄS MER:Misstänkt försök till dråp i Öxnevalla

LÄS MER:Markbo åtalas för grovt vapenbrott – hade magnumrevolver